用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃 ...
樓主: 莎也加
go

幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃詳情已公佈】 [複製鏈接]

Re: 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考

我想問一問,我小朋友係05年8月前入讀托兒所,係用社署果套申請學費資助.咁打算到2 yrs入讀私營機構既nursey,咁係咪都可以keep住用社署個套來申請?有人話批既額會少過托兒所,是真的嗎?社署會唔會睇因為係私營學校而批少d?仲有,若果批個額唔滿意有無得上訴or可以點做?

有無人可以答我呀,唔該晒.   

oic. 如果心儀果間私營機構既nursey係可以申請學費資助. 即係話社署都可以covers,對嗎?我其實可以去邊度打電話問架

莎也加 & chan803:
OIC. Thank You
咁想問吓即係話如果係全日制非牟利or政府資助既幼兒/幼稚園,社署會全數計算資助,不設上限?
咁可唔可以打去問埋佢地大約會批個額,等可以有個預算麻

莎也加&chan803:
唔該晒呀. 咁我想話如果我Keep住用舊制,今年n1俾小朋友讀私營既nursey. 咁你地之前話社署减學費有上限,如果間nursey係$4000學費,社署既上限係$2500,咁我一定要俾1500, 咁社署係base on$4000學費黎計定base on個$2500   咁係咪個$2500都未必可以claim盡? 我仲想問我可唔可以同時報幾間睇吓邊間個額claim得多d?

莎也加:
我想話若果上限係$2500,咁claim盡都係得$2500,係咪咁?
但係,如果社署係以上限來作basic計,咁即係有機會你申請咗都claim唔到啦?咁私營幼兒園既上限係咪同政府資助/非牟利既一樣,都係劃一上限同用個上限來計.
但係,呢個「家長所能負擔的數目」, 我唔係太明,係咪都apply在私營幼兒園裹.因為我依家可以claim到學費(托兒所),我驚若果揀讀私營幼兒園就claim 唔到呀.

莎也加:
唔該晒你呀,    我問咗咁多問題. 其實我仲有一個疑問 咁若我同一時間報咗幾間幼兒園(有私營有政府資助),咁私營果間我交咗留位費, 即係收咗我小朋友啦,咁政府資助果間又收咗喎,正當考慮之際,我可唔可以向社署同時申請呢兩間既資助?睇吓可以claim到幾錢學費至決定報邊間. 定係要我决定讀邊間先可向社署申請?

莎也加:
OIC.  Thank you    

Re: 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃詳情已公佈】

我想問
‹ 上一主題|下一主題