用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

渣打藝趣嘉年華2009

http://www.hkyaf.com/projects/ArtsInThePlaza/2009/EventDay/hkg/

hello zzss & carsondaddy !

zzss,
不客氣 !

carsondaddy,
我打算叫阿仔寫定兩個生仔落簿仔度, 必要時要即交都ok :p

原帖由 carsondaddy 於 09-11-14 18:25 發表
I think so. 不過如果Monday派番閱讀册,要你Tuesday交.......

Yanma2002,
You are so lucky

littlehipo,
小朋友偶有起落不足為奇, 大家一起努力 !

lindajacky,
2B 星期三, 2C 星期四參觀茶具博物館. 照睇無乜雨勒, 但會寒冷. 大家記得添衣 !

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/fndc.htm

GEWS11 已上載

早晨wasabb & 各位 !!

今朝真係凍到震  

oo件運動褸尋日帶返學校後一去無回頭, 佢話尋日有帶去乒乓球場館... 入面有縫名既, 希望搵得番

我個工人黎左我度做左年幾... 今朝話佢媽咪突然入院, 想借$5000. 之後每個月響人工扣起 $2000 還錢, 你地點睇 ? 有乜要注意 ?

謝謝

60 係合格分.

成績表寫 "D(=30-59分) 及 E (=0-29分)" 為不合格.

原帖由 得意媽 於 09-11-17 09:30 發表
yiyiko > 亞囡上wk 已講我知老師預先張揚數學有幾位同學唔合格!

其實合格分係60 定 50 ?

wasabb > 亞囡今朝就死命都唔肯著運動服, 要著新襪褲褲 , 我話好, 不過唔準係我面前打冷鎮&縮頭縮尾 :nothi ...

oo d 英文唔好, 餘下兩科我都係驚到震

原帖由 rubyngan 於 09-11-17 13:34 發表
2B巳經派咗中文同數學,我巳經 X2

仲有英文同GS,都唔知點死 X2

1429 & all,

謝謝你地意見. 我今朝都問埋agent 添, 綜合大家意見, 我會借3000, 但每月比佢還少d (佢提議2000, 我比佢還500), 直接人工度扣, 直至還完 ! 若果佢家人真係需要錢, 佢可以用人工寄多d番去. 咁算做幫到佢, 有乜事我又唔使蝕咁多... 當試驗下佢既為人, 希望成件事順利過渡啦~

p.s.:
佢最近好似慌失失咁, 我都搞唔清佢係因為家事定本身為人變左... anyway, 打比agent 時, 我都順手叫佢幫我物色定新maid, 有乜差池都希望快d 搵到人 !

原帖由 1429 於 09-11-17 13:07 發表
sac.wen,

要視乎你重想唔想要佢, 如想, 都冇辦法, 唔想佢冇心機做野, 明知未必是真都會借!  如唔想, 快d找定個後備, .. 佢好可能突然消失, 重要小心門戶添... 不過你對左佢咁耐, 都應該知道佢為人係點.... 都係煩架 ...

littlehipo,

唔好嬲, oo 都成日拎個空筆袋返屋企.

我 : 你d 文具隱型架 ?
oo: 我留佢地響學校驚漏帶呀
我 : 咁你唔連個筆袋都放埋響學校
oo: 我驚你鬧
我 : ......

anyway, 我明早叫oo 留意下見唔見個筆袋. 有既叫佢拎番比你仔仔.

原帖由 littlehipo 於 09-11-17 21:58 發表
Dear 2B parents,

My boy left his pencil bag “黑色數碼暴龍”in 2B classroom. If your kids can find my boy's pencil bag, please pass to my boy. Many thanks!

我已經即時"沈"咗佢, 佢話唔夠時間拾自己個筆 ...

1429,

唔好慶, 由佢鬧到無癮自動消失. 無謂比機會佢浮條thread 上面~

littlehipo,

無得聽日去oo都有失望架 !
我就諗聽日咁凍唔好走咁遠都係好事 :p.. 反正通告話會擇日重臨~

原帖由 littlehipo 於 09-11-17 23:32 發表
sac.wen,

Many thanks!

明天2B參觀茶具博物館取消, 阿囝話果度好好玩!!

Littlehipo

不... 係因為維修工程暫停開放.

原帖由 得意媽 於 09-11-17 23:47 發表

取消??!!?? 天氣關係??!!??

1429,

1. cycling
2. ice-skating
3. skipping
4. doing puzzles

我約人食飯去, 88~

原帖由 1429 於 09-11-24 15:50 發表
2B Parents,

請問今天英文writing邊幾個生字呀?  謝謝!

2B 溫馨提示 :

1. GS 要帶 TB 2(5) 冊和 WB 2(5) 冊
2. 英文要帶 "The Around-the-world lunch"

Thx 1429, 等我上梳化望下先...

btw, OO 話下下個星期一交, i.e. 7 Dec, 希望無搞錯~

原帖由 1429 於 09-11-24 08:50 發表
Hi all and littlehipo,

Back to school this morning and found that there has a sample of 地球村 which made by the teacher.  I uploaded the pic to SOFA, pls take a look if you have no idea.  According  ...

好叻呀, 恭喜哂

原帖由 littlehipo 於 09-11-24 20:01 發表
Dear all,

聽阿囝覆述今日英詩集誦戰果, 班靚仔取得第二名! 連日嚟嘅訓練, 真係幾辛苦!

收到, thx~

原帖由 littlehipo 於 09-11-24 23:18 發表
sac.wen,

教練話星期六考銅章, 記住留意發球, 要高過張桌, 如果唔係, 發球會冇分!

借p4 的溫馨提示過黎貼下...

+++++++++++++++++++++++++++++++
想提醒一下各靚媽及有受惠於梳化資源的大家

worksheet 始終都係老師們心血
留給自己小朋友用當然唔係問題
但懇請外流時三思 勿當手信禮品相贈
+++++++++++++++++++++++++++++++

我幾年黎都有收過不明來歷人仕的pm, 要求拎我地d ws. 懷疑當中有私人補習社作商業用途... 因此, p1 做contact list 時都希望你地可以比到小朋友名 & 班別作基本識別...

hi lindajacky,

點解唔跟學校考 ?

原帖由 lindajacky 於 09-11-25 16:12 發表
Littlehipo

My boy is not 抽到 by 乓總 for 考取章別獎章 campaign, very disappointed!  :( How about your boy?
‹ 上一主題|下一主題