用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 康和之服務真差~~~ 聖羅撒御用校巴-無得選 ...
go

康和之服務真差~~~ 聖羅撒御用校巴-無得選 [複製鏈接]

校車

我小朋友都係坐1號車的, 第一日返學上車時間是7:50, 但7:40保姆打來問上車地點在那裡, (未返學前司機已同我confirm地點, 所以我估佢地冇理由唔知我在那上車), 那站不只是我一個小朋友上車, 第二日打來就話我小朋友未上車(但其實已經上了車10mins), 我都好明大家既煩惱, 但康和在confirm上落時間, 已講左頭一個星期可能會有d混亂, 所以我都有心理準備, 因為大家都須要時間去適應新路線, 加上路面既情況係, 根本無人可以預測到的, 相信大家都明白啦!

校車遲到總好過飛車去準時, 我個人認為安全是最緊要的, 而司機和保姆既工作態度重要d, 因為上左車之後, 我地根本唔會知係點, 你地話係咪! (但我不是意味校車態度有問題呀! )

加上一輛校車最少都有28對家長, 根本冇人能是完美地滿足大家要求, 我地應該互相遷就吓吧! 再者, 我亦唔相信srl會有d咩利益, 而偏幫校車公司籮! 如果大家有時間可以睇番之前bk既留言, 就會知道之前還要差呢!   

大家既出發點都是好既, 有改善先會有進步的! 比d時間大家啦! 要學識放鬆!
Bernice

原帖由 monkey妹 於 09-9-9 12:55 發表
如果寫信驚動到校監麥修女, 應該唔會唔跟進嘅:meow:

補充: 睇見鄭校長,李主任同學校EE咁辛苦煩校車, 都係幾唔好意思架:bashful:   

見到你錦講, 你都有實地視察過情況, 其實我覺得學校, 真是盡左辨法去幫家長, 大家都知有工程做緊, 有好多野都真係要互相忍讓law!

可能大家唔知未有工程時既校車上落情況, 全部校車都在公爵街上落的, 學生可以安全落車, 然後經過srl 小學既操場返到kg, 依家2邊都有工程做緊, 所以校園都沒有多餘地方再比街車入, 所以先照顧校車是可以理解的, 所以我相信不是偏袒law!

大家比d耐性, 依家先剛剛開學, 若大家反映意見後, 比喻一個月後依然毫無改善, 先再採取進一步行動la!:funny: :funny: :funny:

Bernice

原帖由 monkey妹 於 09-9-14 12:35 發表
1號車已有家長(PTA委員)跟過車, 所有途經站已有晒紀錄, 其實再跟1號車都作用唔大, 而家只有等緊康和改善囉, 剛剛再打左去康和, 佢地話請緊司機, 應該好快會安排到分車, 唔駛途經咁多站, 減少坐車時間同遲到問題喎:ba ...

辛苦曬!
Bernice

1號車和5號車既變動

今日1號車應該會有改善, 因為上午已開多輛5號車去接將軍澳既同學, 1號車唔駛兜禁耐了, 可以遲少少上車, 至於放學既5號車就會遲上車(因為是第3批車入學校接學生), 所以要遲d先接到了(我就遲15mins), 不過下個月仲有機會會改車, 因為小學果邊呢個月都仲係放早, 要下個月先正常放學, 所以佢地話架車車牌會唔同, 但仍然都是5號車!
Bernice
‹ 上一主題|下一主題