用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 官小「家長校師會」會費$100
go

官小「家長校師會」會費$100 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問小學「家長教師會」會費要$100 一年,好似俾一般學校貴一倍,而且上年俾錢後都唔知用咗喺邊,小學係唔係咁架???

0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:TwinWong 的帖子

但大多數學校收$50一年,係唔係學校收完錢唔會講d錢點用??

醒目開學勳章

引用:我地$100,每年會公開條數。樓主可以去學校

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-19 發表
我地$100,每年會公開條數。樓主可以去學校睇下有無家教會盤數睇睇
原來係出席一年一度家教會選舉嘅家長先有得睇,我依家問學校攞緊收支表睇!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Cindyjasper+於+15-10-21+發

原帖由 siden 於 15-10-21 發表
我佩服你咁有求證精神。

日日忙到嘔泡。
俾得錢就要知佢哋點用,因佢哋只係社團註冊,跟本無人監管佢哋,所有家長都係自動入會,當然要俾會費,如果我哋做會員都唔睇下,亦都唔好一個盡責嘅會員。

醒目開學勳章

引用:100+0者又唔係1000蚊 駛唔駛咁緊張d錢洗去

原帖由 jswailam928 於 15-10-25 發表
100 0者又唔係1000蚊
駛唔駛咁緊張d錢洗去邊呀?
點講都係你賺啦!有免費教育
其實俾錢唔係問題,只係要清楚知道條數點用,呢個先係正確心態;好多時PTA成員就是知道一般家長心理,一百幾十尤如垃圾,唔係好理,將好多錢用喺不正當地方,更甚者,會用家長義工名義,投放大量金錢於家長義工的飲飲食食,其實做得義工亦不望有回報,唔係返工出糧!
再者,我都唔想讀免費學校,只係我仔無本事考直資同私校。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-10-21+發表我佩

原帖由 CrabPincers 於 15-10-25 發表
agree, 學校親子旅行,開班,甚至獎學金都是呢樹出,雖然我要返工,一次都無去過呢d班同旅行,但我都好願意 ...
我問過好多家長,佢哋真係完全唔知收呢d錢做乜,所以先要問係唔係間間學校都係咁。

醒目開學勳章

引用:我地學校都收開100蚊一年,但今年唔知點解

原帖由 silvia_ng 於 15-10-26 發表
我地學校都收開100蚊一年,但今年唔知點解加左價,要比130蚊。照睇以往一直都有盈餘,唔知點解無啦啦要加錢 ...
你可以問學校攞返條數睇,政府及教育局唔會監管PTA, 但唯有靠會員去監管,如果無人問,無人提出問題,真係變唔得架!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+siden+於+15-10-25+23:17+編輯

原帖由 siden 於 15-10-25 發表
我同意你講法,而且我都有做義工,義工係不問回報,但我見學校有「聖誕義工聯歡會」係俾所有義工參加,但幾十個義工,平均每人可以攞幾百蚊禮券,呢樣先奇怪,我覺太多了,錢係要應用則用,作為義工,都唔會介意學校會俾返乜我哋,義工唔係返工出糧,所以我先想睇條大數點用!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Cindyjasper+於+15-10-21+發

原帖由 charleneng 於 15-10-26 發表
吾傑,照正常會post上網,或者會訊都一定要登
完全無,學校話每年一次PTA選舉果日已貼咗,仲話個份表好大份,平時貼唔到,佢哋嘅答案好奇。我覺得既然唔係每個家長都得閒出席PTA選舉,而每個家長又自動成為會員,應該要將財務表通告發俾每一個家長;但學校話唔會,佢越係逃避交個財務表出黎,我就越覺可疑,除非佢哋驚俾咗個hard copy家長,你哋返屋企慢慢睇會發現好多違規野,所以遲遲唔俾家長睇。

醒目開學勳章

引用:小事。直資。私小++尼啲當比小小+着數咗 +

原帖由 bartsimpson0317 於 15-10-27 發表
小事。直資。私小  尼啲當比小小 着數咗
直資/私校預咗,因係家長自己揀,所以又唔同。但官校就。。。。。如果考到我請願讀直資/私校。

醒目開學勳章

引用:Quote:Cindyjasper+發表於+15-10-27+14:59+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-27 發表
官津小學既PTA, 都一定有學校代表, 所以無理由會好似你講到咁混亂, 尤其係官校添.

如果真係咁混亂, 只要攞 ...
你講得好啱,而且係政府核數嘅,只要條數啱,核數當然無問題。

核數員只負責核數,但唔會理內容係唔乜,d 錢點用;一般申請呢d團體,係去警察部團體組申請,申請時只要遞交正確文件,警察部團體組會發牌,但警察部係唔會去做監管,警察部講明每個團體都有會章,有問題會員自己同有關嘅主席或委員講,警察部完全唔理;即係話PTA點花錢真係無人理,如果從來唔會有家長質疑有問題,PTA 就會按佢哋委員嘅想法去做,所以就算PTA有d錢亂用咗,學校會因為保聲譽唔出聲。上年我親身聽到學校有位主任講,有乜事唔好報警,如果要救護車直接打去消防熱線,因驚傳媒會黎,又係聲譽問題囉!

醒目開學勳章

引用:一般學校幾十蚊

原帖由 苗子 於 15-10-27 發表
一般學校幾十蚊
你就好啦!但我都係一般學校咋喎,仲要係好一般嘅官校添!

‹ 上一主題|下一主題