用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 福小行政超亂
樓主: Cindyjasper
go

福小行政超亂 [複製鏈接]

醒目開學勳章

呢間學校完全行政好差,之前已面試一次,但無第二次面試,早前收到信今早面試,一心以為第二次面試,因信內容乜都無寫,只係話面試,點知黎到,又要交$50面試费,原來係話我re-apply,  所以當作第一次面試,在第一次面試後,我從來都無再申請面試,原來有好家長都係黎到先知咁情形,完全係無奈接受,無奈又要多給$50, 因已經到了禮堂,難道走嗎,自問在生氣中,因老公堅持要見,我也無奈接受!

0    0    0    0

醒目開學勳章

引用:好似話今日都有好幾輪呀,+又幾百人爭嗰少

原帖由 jane0809 於 14-01-11 發表
好似話今日都有好幾輪呀, 又幾百人爭嗰少少學額
咪係囉,如我一早知道係咁嘅情形,我心甘命抵,但黎到先知係由第一次面試玩過,又要俾$50行政費,我完全覺得係坤我,但一早樸到黎,唔通唔in 咩,老公又話in,  之前都有聽過佢哋行政好亂,但今日係親身經歷囉

醒目開學勳章

引用:我都估佢唔到。 我見一個時段大概40人。都

原帖由 maowee 於 14-01-11 發表
我都估佢唔到。
我見一個時段大概40人。都唔知有幾多個時段?!
而且佢講明得好少位,既然係咁點解唔係2nd in  waiting 果d收埋果d少量位呢?點解又要攪過一個由第一次開始嘅面試呢?唔通為收取多些行政費? 1月25日2nd in,  跟住再有信話收唔收,但其實佢真正喺呢次interview收嘅人有幾多無人知,佢只係話有少量位,無講確實數目,佢哋真係好取巧,本來好鐘意呢間學校,但今次佢係令人好失望

醒目開學勳章

引用:我都覺得被騙,信上明明寫要家長陪同,面談

原帖由 k1723 於 14-01-11 發表
我都覺得被騙,信上明明寫要家長陪同,面談一小時。一心以為見校長。後來去到竟然又玩分組interview.又叫我 ...
我無個仔in乜,因對學校嘅安排係好失望,一般學校再call interview係唔會重新由頭再in 過,亦都無需再收費,如果之前在信上寫明我唔覺係問題,但今朝一早俾咗個surprise 我囉

醒目開學勳章

引用:我返屋企再比校長相片比仔仔睇,呀仔都話係

原帖由 owennam 於 14-01-11 發表
我返屋企再比校長相片比仔仔睇,呀仔都話係佢見呀
算啦,我都係果刻覺得被騙啫,我無問仔點見,如果佢係同呢間學校有緣就隨緣吧!

醒目開學勳章

引用:唔係要比$50嘅問題!以為係2nd+in,一心去點

原帖由 Jeffxie 於 14-01-11 發表
唔係要比$50嘅問題!以為係2nd in,一心去點知原來係第一次重新見, 我有個教書既朋友話學校唔可以咁樣利用面 ...
好似係可以架!

醒目開學勳章

引用:覺得有問題可以唔in!年年一樣,有多次機會

原帖由 pizzapark 於 14-01-12 發表
覺得有問題可以唔in!年年一樣,有多次機會咪仲好。
你可以咁講,不過只係完全喺不知情之下要重新再in,  又要再俾多$50, 當時已到學校禮堂,唔通唔in咩,因去嘅時間已經係浪費咗,所以都in.
我只係對事,唔係針對間學校,不嬲我都好buy 間學校,但唔代表盲目認同佢嘅所有做法,如今次就是一個例子,同埋只係想攞出黎討論下,唔通叫學校退錢咩,算啦,都去咗又in咗,隨緣啦!

所以如大家不喜勿插,有興趣可繼續討論

醒目開學勳章

引用:以為系2+nd,父母又請晒假,去到先知系重頭

原帖由 Jane1983 於 14-01-12 發表
以為系2 nd,父母又請晒假,去到先知系重頭黎過,吾開心都系人之常情。

其實可能學校講明,系重新報,心儀 ...
無錯,在信講明,心理準備都唔同,去到先知做法同一般學校唔同,而且聽有d家長真係專登請假以為去2nd in.
有人可以問點解唔一早打去學校瞭解下,其實淨睇封信唔覺字眼上有乜問題,我係唔會打去問,否則每個家長收到信都打去問,會令學校工作量加重。

Jane1983    發表於 14-1-12 17:07

醒目開學勳章

引用:有樣野我唔係太認同嘅,就係當有人無留位,

原帖由 爸爸愛您 於 14-01-12 發表
有樣野我唔係太認同嘅,就係當有人無留位,所以有少量位退番出嚟,其實係應該搵早排有份進入左 2in , 但未 ...
我都認同呢點

醒目開學勳章

引用:第2+個帖有news+話完來有+2幾個位,+我估得

原帖由 owennam 於 14-01-14 發表
第2 個帖有news 話完來有 2幾個位, 我估得對, D receipt 唔多, 不過news 話比D 校董D 小朋友, 皇親國戚介  ...

醒目開學勳章

引用:有信嘞!check+信箱呀! +

原帖由 maowee 於 14-01-18 發表
有信嘞!check 信箱呀!
祝你成功

‹ 上一主題|下一主題