用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

原帖由 Sindy 於 09-9-29 04:28 發表
唔知係琴頭個'質'唔實,定係新線要適應期.....

Sindy,

難怪,阿二買4/4新琴時,順便換咗線,初初真係好難較好音。

大陸邊度買?

原帖由 Sindy 於 09-9-29 11:55 發表

大陸邊度買?

買小提琴。

原帖由 wootaitai 於 09-9-30 09:35 發表
Sindy - can you also share where to buy Dominant strings at a cheaper price?

我呢個大鄉里又想問吓:點解成日聽你地提起弦線,係唔係好快会斷,定係拉拉吓会唔好聽?

阿二拉咗两年,係斷過一次E弦。

原帖由 bebebe12345 於 09-10-1 08:33 發表
琴聲有變,不妨看看音柱是否歪了。
一套弦每天拉8小時,三至四個月才要換,小孩子.................。
松香一塊用幾年,買塊好D何妨!

阿ニ每日練一小時,練練吓又同我傾两句,咁計法,起碼36個月才須換一次。

原帖由 Sindy 於 09-10-2 09:11 發表
我只係識得皮毛....再講我會ops:" /> ops:" />

對我等這些盲毛來講,已帮了很大很大的忙了。在這里要多謝各位前輩。

阿ニ那位姐姐仔老師唔係幾搞得掂佢,佢又蝦我盲毛一名,以前好用中弓拉來拉去就算,現在我知道要"分配好支弓",阿ニ唔敢再亂來,最近佢拉得有形咗。

我又知拉空弦重要,又知要拉200吓,所以,我要求佢起碼20吓。呢排佢真係有進步,以前跳音跳到支弓蹦來蹦去,像醉酒佬一樣,現在向上八個音,向下八個音,都幾有形。

各位前輩,

阿ニ在房中拉琴,我係出面聽,常覺得佢拉得唔好聽,有時象走音啦叭一樣。但當我入到佢間房,坐係入面聽,同一首歌,又覺得好聽好多。咩原因會造成咁嘅效果呢?

我知呢條問題好蠢,但好多時都有咁嘅感覺,點解呢?

原帖由 Sindy 於 09-10-12 12:00 發表
我都唔知會唔會咁大問題.....好多時我地放喇叭,音樂會坐既位置,都會影響d聲.......唔知係咪咁原因

我成日以為佢唔够響,以至我係外面聽唔到。

原帖由 Sindy 於 09-10-13 10:33 發表
有無焗住d聲?其實好多因素....我地都係靠估

點樣焗住法?又點樣才能唔焗住?

原帖由 小伊 於 10-1-31 21:10 發表
個人認為不要把APA同U比較,前者屬于音樂學院,重點在於演奏,CU注重學術研究,學生在術科方面大多不算標青。從前APA不要求考生會考達到什么樣成績,得一兩科合格,只要你術科標青,一樣照收。要是CU,各科非達到基本水平不可。 ...

大學生做學術研究,太早了吧!

我有細姪女,剛合格的八彈琴,凭AL合格的成績,幾年前入到中大。所以我認為如果立志做一個中学教師,或進一步讀上去,中大是一選擇。但如果有オ能,想做演奏家,入樂团,APA好好多。

學院、大學只是名稱,不代表有甚麼分別。APA也有專研理論的課程!

原帖由 beetle 於 10-2-3 12:28 發表
我細女過年後都會開始學小提琴了. 佢剛4歲, 有d怕佢應付唔到. 但佢期待咗好耐而老師又話冇問題所以決定俾佢一試. 每堂先上15-20分鐘. 大女5歲半先開始學有d遲, 細女又好似太早...

好期待兩姊妹玩duet..... ...

我阿三四歲半学,我都覺得太早。好難聽!

原帖由 wootaitai 於 10-2-3 16:23 發表
I think its ok to start at 3.5 - 4 yrs old bor

My daughter started Group class at 3.5 for 1/2 year. then 1 on 1

when she was 5 she passed grade 1 with distinction ar. But compared to say, piano, par ...

阿仔初初好兴奮,當我把支1/4琴帶回家後,佢就將弓當劍,把琴當鎚,追着大少打,然後又亂拉一通,開心到不得了。但學了两堂,即刻謝哂,好唔想練咁。

我阿二拉咗两年幾,都係覺得拉得唔好聽。呢半年來,我不斷說阿ニ換個新琴,阿二死都唔肯(為人父母,一般只会怨個琴唔靚,或者教師教得唔好,點会承認個女冇天份哎)。佢話,佢曾經睇過個故仔,話有個小提琴家,用拖鞋和木棍綁住弦線,都可拉出美妙之音。聲音靚唔靚,主要是弦線,不是琴箱。我俾佢激死。

原帖由 bebebe12345 於 10-2-18 17:39 發表
非常美麗的一個童話故事,跟傅聰用紙鋼琴的事............
那為何不換一套靚線給他/她,其實孩子所說也不是全無道理,線的好壞,的確是影響琴的聲音其中重要一項。同一個琴,不同的弦線,也可以差別不少。 ...

bebebe12345,

去年買新琴時已順道換了線。弓是一支八角弓,是買琴時送的。阿二初初唔習慣,點都要用支舊嘅,用了一两個月,也是慣了。

阿ニ的妹妹仔教師話以佢5級水平,琴和弓倒相配。但問題是我日日陪她練,真係"聽出耳油"。

我打羽毛球的,我打球時也想用靚柏,琴弓想也同理。買球柏只需記得牌子、才料、型號即可。而琴弓的材料好象平貴分別不大,何謂好,何謂差,我在此跟各位前輩學習了一段時間,仍是摸不着頭腦。

原帖由 Sindy 於 10-2-22 17:08 發表
我仔都五歲幾先學....有一次好偶然既機會,帶埋仔去幫家姐睇琴(仔果時兩歲),又係好鐘意,拎左個1/32比佢試,仲有意識按線渣到弓,都心郁郁想比佢學,但又搵唔到老師,賣琴話有教咁細個,但唔係用鈴木,我諗下諗下都係唔好. ...

阿仔細個都好有"興趣",我同阿ニ練時,佢通常都探頭探腦走過來。捉住佢坐唔定一陣,佢就会去搶阿ニ弓,或作出"評論"。我終於中計,上個月俾佢学,之後,佢謝咗,我都謝埋。

我都唔明邊個發明小提琴嘅。如中國ニ胡咁拉埋易好多。

原帖由 beetle 於 10-2-22 20:22 發表
前日同細女上咗第一堂. 救命! 揸弓揸唔到, 夾琴又夾唔好. 莫講要成功將弓放在琴上拉. 看來咁細個學我要付出10倍的耐性同10倍的精神. 至於阿女呢....佢每日肯練10分鐘已經好感謝........

judy,

妳阿仔幾大? 我細女 ...

阿仔四歲半。

小提琴支弓真係好難揸,力矩咁長,打平揸,我都覺重。

我都係練10分鐘到,然後就是自由時間。阿仔会去吓工人,拿住支弓亂拉一通,由馬前拉馬後,吓到工人掩耳四處避佢。唉,做工人真係惨。

原帖由 pfwongella 於 10-2-25 10:41 發表
Hi,

Can you tell me what age start to play violin is the best, my son is 4 yrs old.

Tks a lot!

阿仔未練前,我問過琴行老板娘,佢建議6歲。

阿仔四歲半學,初初一個月好麻煩,但漸漸都覺有進步。

原帖由 beetle 於 10-4-22 12:13 發表
日本人真犀利, 連弓都加個kitty. 仲要係coda弓. 不過真係好靚!

要69800 yen!

coda弓会否好過木弓?

球拍就不斷更新改進,我打過的球拍,就從鉄,到碳,到釱,到不知咩來嘅。网球拍現在用的聽說是一種輕過海棉的塑膠。弓,我就只見過木弓,其他物料做嘅,会否更好?

因為好多tune琴師傅都唔會tune up to 440

我問過師傅,話要分開幾次tune上去,如果唔係驚斷。

原帖由 小天使kiki 於 10-5-17 20:35 發表
原來老師得5級,不過因為係朋友嘅親戚,這樣子5級$收180/60min係咪貴咗D?

好大胆。

原帖由 do-re-me 於 10-5-17 23:34 發表
我女本來在青苗琴行學. 學左5堂. 但原來家長旁聽要多收$30/堂, 即$120/月. 你地學小提琴有無這樣的規舉? 我覺得不合理所以停學了. ...

呢啲係琴行嘅規矩。

我跟咗阿仔三個月,下個月開始,我唔陪啦。陪阿子,起碼帮老師管好阿仔紀律,讓老師易教啲,琴行本應收平啲先合理,依家仲要我俾錢,我谷咗三個月氣啦!

一般琴行大約$450/月, 比起$360/月都唔係貴好多. 或許五級老師可以當作倍練.

好主意,我下次多啲叫阿ニ陪練。一個月4堂,陪練費360。如果我叫阿ニ一星期陪4次,一個月就16次,等於慳咗1440。慳咗即係賺咗,阿仔学琴,每月賺成千元,真開心。
‹ 上一主題|下一主題