用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為什麼被叮走的英中,不是會考成績最劣的? ...
go

為什麼被叮走的英中,不是會考成績最劣的? [複製鏈接]

原帖由 nicholasmom 於 09-12-15 16:36 發表

港華會考 14分 66% 點會差?
(Source: 明報09/10升中選校全攻略)

部份下車英中會考 14分:

陳XX 33%
鄭XX 40%

以英中生收大部分band1生計,14分得40%,都算退步得緊要。記得以前有人提出大多數英中退步,應是實情。

將來334,最考人的是通識。如果用英文講、英文學,英文答,都幾難嘅。要唔要找全英的英中,三思!

原帖由 hhma 於 09-12-15 17:15 發表
judy

你的意思, 是否用中文考通識會比較有利?
如果中一開始, 各科都係用英文教, 但到中四既通識用中文, 你覺得同學會否適應?

我不太清楚。

依家理科,聽講串錯字,錯文法都唔扣分。西史就够背。但將來之通識,得唔得呢?

有冇發現,呢幾年HKCEE之成績係平均咗,好多band2中中,成績好好,收band1的中中例如將軍澳景頜,有80%到學生考到14分。証明用中文教學,優勢無限。

讀用中文教通識之英中,学生得英中之名,又可用母語學習,用優勢語言作答,名利双收,幾好!

原帖由 hhma 於 09-12-15 18:13 發表
thanks very much

多問一句
會否影響升讀大學?
(問完都覺得傻, 中中都可以讀大學)

打左, 唔delete啦

一定啦!答咗都覺得傻,打左, 唔delete啦

前排好似港華炮轟政府,唔俾英中(用英文教那些)用中文考通識,你可估到問題嘅嚴重性。

有無人知, 點解有報紙會define到37間純英中個表..

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20091216/00407_070.html

我見到咁嘅表,開心死,呢37家純英中中,有啲真係好有限公司。雖然,將來唔係拉curve,冇得揾佢來提高自己個grade。但中六直入大學,坐底有大帮通識唔掂嘅人係到,競争都小啲!
‹ 上一主題|下一主題