用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 體罰孩子有助成功
go

體罰孩子有助成功 [複製鏈接]

原帖由 Annabellalaw 於 10-1-5 12:43 發表
實在不能接受這樣的研究報告!

此報告對體罰的程度沒有交代,但這點非常重要!

有時研究報告這東西,笑笑便算,不值一提!

要打就趁細打。一年前,我仲可拿支間尺打阿三,現在,我拿起間尺,阿三即拿支比我大的,話同我斗劍。

阿三未到5歲,所以我認為要少於三歲打才好。有冇人找到數据,來支持我嘅論點。

試過打一次咁多, 以後都唔打, 因為最終都會後悔. ...

唔打先至後悔。

1. 啲友曳到死,唔打唔解心中之憤。
2. 原來打吓有助孩子成功,咁我打過,感覺上好似買咗保險,隱陣咗。

原帖由 wunma 於 10-1-5 15:44 發表
依妳咁講, 似乎打細路有助家長成功舒緩情緒啱d噃.

我細個果陣夠比呀媽打到飛起啦, 拿起乜就用乜打, 打打吓皮都奀咗完全唔覺痛, 又唔見我哋個個叻得去邊?

...

我估你起碼中產以上,都好啦!

我細個都俾阿媽打,仲要企定定個隻。可能超過7歲仲打,所以比上很不足。但比下有余,我都感恩了。

原帖由 happyvalley 於 10-1-5 16:46 發表
小四時背乘數表唔適,就會比老師打,一定會大哭,我個科成績最好,不過由個時開始,我就日日希望個老師早 d 死,終於我知道前幾年 Cancer 死左 lu,大快人心

體罰有好處,不過反效果會非常大,對小朋友留下一個永遠不能忘 ...

真係毒!

有次我係街見到舊同學,佢同我話某某講師俾人燉冬菇,要著草外國,嘩,開心到我,我又叫又笑。

原帖由 awah112 於 10-1-5 10:23 發表
體罰孩子有助成功

玉不琢,不成器,體罰孩子(圖)原來是有助他們將來成功。美國密歇根州卡爾文大學心理系教授岡諾,早前訪問了 2,600名男女,當中 1/4未曾受到體罰,研究結果發現,小孩在 2-6歲時曾被體罰,學業成績會較零體罰的好得 ...

發現體罰孩子有助成功咁嘅現象後,岡諾應該有解釋背後之理由。現在少了這一點,令這篇報導有所缺失,可惜。

原帖由 wunma 於 10-1-5 16:16 發表
錯! 我清楚記得中一果時要遮遮掩掩手上嘅滕條痕.

妳叫比下有餘? 有本事生3名, 就真係中產以上嘞, 我兩名都讀津貼學校咋. 呀媽打我就有保險, 到依家重keep住月月出糧比佢....

上星期睇am730曾錦強專欄,內容有關養兒防老的問題。曾錦強說他們幾兄弟都算孝道,到底父母係點教道他們呢?作者認為最主要原因是父母重親情,在困難時仍接濟親戚,為他們樹立了良好之榜样。

反觀時下港女、中女:稱家婆為99(我見過一個样貌娟秀的叫99時扮狗)。連老人家想見兒孫一面都唔俾,見到老人家時面左左。咁嘅人,就算本身是教師,教子女幾多德育教育,想子女將來好象你一樣養父母,有冇可能呢?不識愛屋及烏嘅人,想先生對她好,有冇可能呢?

曾錦強之前講佢老父打他的故事:有次作者冒父簽名,教師找來曾父,曾父顧全孩子之自尊,為孩子圓謊。回家後,作者被父親打到扒地。作者感激到現在。

曾錦強又提到自已打子(我忘了打仔原因),孩子報以仇視眼光,作者內心一顫,以後都唔打仔。

打仔呢樣嘢好難講。我公司公認最好人,最好俾氣的同事,都同我講試過打子。我每次回想老媽打我之情形,就有温曖之感覺。

打打屁股有什麼大驚小怪。

我睇過一研究報告,好似話打屁股打得多,孩子会醒一點。我嗰三隻嘢3、4歲出街都要抱,我一抱上手,例牌打幾吓屁股。

我忘記了研究背後之理論。研究又冇話打得幾大力先至最好效力。

原帖由 wunma 於 10-1-7 15:54 發表
記得10幾廿年前, 果陣d學生可能係難教d, 體罰好嚴重, 試過無數次老師一無名火起, 就向學生大巴摑過去, 有學生因此而受傷演變成悲劇.

後來情況嚴重了, 便立例只授權訓導主任一人可以打, 於是老師們轉向罰坐無形櫈,  ...

依家雖然冇咗體罰,但有的教師的做法,比體罸惡劣十倍,比如叫学生扮狗之類。講到學生難教,怎及現在,現在個個都係人地嘅心肝宝貝,很多教師見到行為不撿之學生,宁愿繞路行。

我反而較想知點解有的打一下而怀恨一世,有的打斷间尺仍感念親恩。

原帖由 Avatar 於 10-1-7 16:59 發表
我自幼從未被父母打過(以我記臆所及),反而在七、八歲前經常被大我兩年的姐姐bully(滕條炆豬肉)(註:那時父母均要外出工作)。那時我十分痛恨姐姐,在家經常提心吊膽,絕不快樂,直至我有能力反坑, bully 才慢慢停止。因此,我一 ...

得罪講句,你父母都幾教導無方。

原帖由 Avatar 於 10-1-7 17:35 發表
我從沒有說過我父母教導有方。

成年人的世界的確從來也是充滿暴力的,這就是因為年幼時沒有好好地被教導,而建立了不正確的價值觀。

你長大後能樹立正确之價值現觀,都算奇數!

我絕對無心鬧你父母,一時貪過癮,想引你落辯論陷阱,過火,罪過!對不起。

Judy

原帖由 jamesbond007 於 10-1-8 00:17 發表
更新日期:2010/01/04 19:18 鍾禎祥
【台灣醒報記者鍾禎祥報導】

美學者研究:適度體罰未必有害

有一份美國的研究報告指出,曾經遭受體罰的孩童,未來的表現可能比未遭受過體罰的孩童更好。此一報告激怒了某些主張保護 ...

一般完整之研究,要包括两方面,一是發現,ニ是分析。現在,在這里只有發現,而沒有分析。所以,我覺得此發現有趣,但到底此研究之對錯,我們不知。

鍾禎祥這篇報導,除了令我們得知臺灣學者反對此"發現"之立場外,基本上沒有反對之理据,令人失望。

至於英國學者十分擔憂這份報告會將虐童者的行為合理化一事。過慮了,太低估常人之知慧了,我就唔信這份報告會令虐童行為合理化:第一,這報告未必對。第ニ,退一步,就算真的體罰教子真的對孩童有益,我們就要(會)虐童嗎?有沒有更好之方法?

我接觸所及,現在所謂的體罰,最多咪孩子太曳時,叫極都停唔到時,打幾下屁股。聯想到虐兒?太遠了!

原帖由 stccmc 於 10-1-8 01:26 發表
其實我有點驚訝,有這麼多bk網友支持體罸。

我睇不出有支持,用另一詞語更恰當。體諒。

原帖由 eviepa 於 10-1-7 20:35 發表
從很多心理學家的講話中,得知他們認為體罰,一次都嫌多的理由:

正常來說,體罰都伴隨著教導。孩子之所以改過,全因教導那一部分,體罰的部分根本起不了正面的作用,反而負面的作用甚大。 ...

這派理論,背後之假設是孩子是棉花,是鏡子,棉花吸收,鏡子反映。但孩子之改過,不會只因教導,很大部份是悟,是觀察、是学習。

原帖由 P6MA 於 10-1-8 12:18 發表
抄功果本身是一形而下的行為,若不涉及欺騙老師,這行為设有對錯可言,若涉及”欺騙”這形而上的思想,便是道德問題,”欺騙”是社會不認同的思想價值;同理……打仔是一形而下的行為,若不涉及暴力思想,這行為是设有對錯可言。打仔 ...

我問是不是可以這麽說:

持刀砍人是一形而下行為,若不涉及暴力思想,這行為是沒有對錯可言。

原帖由 stccmc 於 10-1-8 22:26 發表
動機好壞,天知地知自已知,若「形而下」的行為沒好壞之分,任何人都不能批判其他人,何須法律。連殺人放火都只是形而下而沒有對錯之分,真是扭曲至極。

希望孩子們不會為左考順而送父母早登極樂,或上天堂享福呢! ...

stccmc,

同意。幸好我們有法冶。將那些殺人放火而形而上覺得無問題的送上監房。

但最近有幾單案判法令人担心:

1. 婦人拋六把刀落街只判罰一千元。
2. 醉駕死人輕判。

太多有咁嘅思考方式嘅法官了。

如果你認為法官判得太輕,点解唔找議員去申訴

你真搞笑!

如果技巧足夠,不單在沒有體罰之下教好孩子,根本連責罵也可以避免。我本人倡導不打不罵不哦,女兒是公認的乖女,讀書課外活動也不錯,每天開開心心地渡過。如果有決心,不打不罵不哦也能做到,為何放棄體罰作為教育工具那麼困難?

事實:

1. 你技巧足夠,
2. 你個女乖。

但到底係你技巧足够,令個女乖。還是,個女乖,令人感到你的技巧足够呢?我不相信教女有絕世好方法,有的只是大原則,大原則不體罰,我估這里個個同意。

joenjac提到的父親的一巴掌,故事中的女兒腦海中即閃起過去的一幕幕,更感父愛之深,而父親已由此解放了.以後的事,由愛去承包。這片段,我也深受感動!這個例子,"體罰"是成功的。

既然成功,我們會不會因而以此為参考,炮制"體罰"法則,而所炮制的法則,又或会不會成功呢?我估唔會!

就算真的"體罰"有助成功,我就不相信現在有人會去訂定體罰之準則。

如果問咩情形下會打子,我会答:都傻嘅,未聽見有人打子會睇天氣。打仔,通常是感性的。

原帖由 Kanba 於 10-1-9 13:35 發表

我曾經警告個仔(小學前)再唔專心食飯會打佢。

我都算其中一個傻瓜。哈。

我呀子唔止唔專心,而係唔食飯,捐凳底,捉唔出,唯有拿間尺趕佢出來。

你有警告,比我好多了。

十幾年前,香港有兩間free talk club,一年畀幾千元就可以朝九晚十隨時上去講英文,club內有幾個課室,每個都有鬼佬鬼婆坐陣,是訓練口語的好地方。不過而家兩間都執曬。

係唔係英國文化協會之類的機构。

大少同我講,啲坐位好迫,人與人好近。有次有個鬼婆導師着住背心,可清楚睇到心口的金色毛,佢話有大閘蟹啲脚毛咁粗咁長咁金。

依家冇咁嘅好去處,唯有去蘭貴坊。
‹ 上一主題|下一主題