用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 {啟發很深的特輯} - 「世襲教育」
go

{啟發很深的特輯} - 「世襲教育」 [複製鏈接]

香港嘅貧窮係相對貧窮,實比好多國家的"貧窮"富貴得多。

政府俾每個學生嘅資助,實比好多國家多得多。

原帖由 catcatmom 於 10-10-26 14:31 發表
香港政府對教育資助唔多. 好似日本政府甘, N年前已有牛奶金比所有小朋友,不論有$無$, 都有. 雖然唔多, 都叫做有.  香港近期先有學卷讀幼稚園.  日本人肯生仔,入院全部唔洗$, 服務又好. 星加坡都好好, 圖書館超級靚.
...

係噃,又冇牛奶金,圖書館又唔靚。但每個小学生用費25000一年。

唔知日本、星加坡、甚至歐美的資助額又幾多呢?

judy, 你知不知每個大學生的費用? 看了前兩天 CU 尖子生 [女友無樓不嫁] 的言論,真系好興,納稅人要補助他上大學,之后還要幫他買私樓,簡直豈有此理。

大学每間U每個系都唔同。不過,費用應更貴到得人驚。

有睇過,政府唔單止要帮佢地買樓,最好要帮手安排工作。前两日到自由講場,話有個人好喜歡歷史,想做歷史学家。讀完大学,升唔到研究院(咁就成不了歷史学家噃)。於是,佢記起佢好重於教書。但得半職教師人工...。

看來,我們要求神拜佛,希望大陸:

1. 繁榮昌盛。
2. 貪污昌盛。
3. 永不自由。

咁,貪官巨富才会源源來港,港府的土地才可賣多點錢。
‹ 上一主題|下一主題