用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎? [複製鏈接]

如果該區BAND 1 及BAND 2學額都不足夠派比BAND 1生, 咁又要填滿抽奬券, 咁係咪就有機會BAND 1 生被派到BAND 3中學呢? 有無咁既可能呢?

首先,要搞清何謂band1,band2,band3。有的家長認為區內最好的三四家為band1,跟住5,6家為band2,其餘為band3。咁嘅諗法,band1生是有可能派到"band3"的。

但如果你將區內学校排好(假設90家),咁前30家就是band1,中間就是band2,其餘就是band3。咁band1家長只需將最好1/3填上,包唔会派到band3(派到band2機会都極少)。

本以為都唔難去填張選校表, 但而家就真係唔識填! 邊間學校點排位, 排錯位就 沙田多英中, 但BAND 1學生都唔少, 仲未計轉網學生, 學位減左, 千禧龍年學生多左,  選校策略難度又高左
好似有好多英中 ...

物物因素都好,要記住一樣嘢:band1派完才到band2。

原帖由 talent2000 於 11-10-2 22:46 發表
我也第一次見到有人教人填晒band1學校就包入band學校,咁樣不跳橋都幾難啦。邊個話一定有足夠的band1位呀?你的band1位同教育署係不係一樣?

我係度教人band1生填晒band1學校,然後才填band2學校己有多年了。第一次見到?唔緊要,凡事都有第一次。明又好,唔明又好,冇問題噃。

係呢度,有人教人用好方法,也有人推銷蠢方法。唔知點解,蠢方法多數受歡迎,冇計!
‹ 上一主題|下一主題