用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 名校靠家長?
go

名校靠家長? [複製鏈接]

記得女兒讀小一時,心算很多次都考得不好,把試題拿來一看,傻眼了,完全不是我想的100以內的加減,拿兩道題出來分享一下:

1.媽媽用了99元買了三打西餅,每打西餅應值____元?

2.一包鉛筆有5支,班裏共有33人,要開____包才可分給所有同學?

所有的心算題差不多如此,並有時間限制,不可拿筆打草稿、不可用手指數,只可聽老師讀題目。實在是比較難,我覺得考得差不為過,但不明小一心算為何要如此出題。

真係好深!不知所謂!

最唔明嘅係點解唔可以數手指,我就話數埋脚指仲得!不理黑貓百貓,計到數嘅就係好貓。

咩名校來嘅?

但他們忘記了每個孩子的智能發展都是有差別的。我夠可以話我女用左手趾/左腳趾都可以刺激右䐉,因而提升其智力啦!

佢地仲忘記咗教育嘅目的!

出得呢啲題目嘅老師可用四字形容:又懶又蠢!

天瑜,

我都係咁,阿大阿二測驗回來,我會看卷,如果應識嘅都識,我係唔理分數嘅!阿大阿二當年讀間cheap cheap私校,每天早會,校長都會稱謂學生dear 超頓。這間學校不計平時分,只計考試分。但有時測驗卷深了,家長會去問校長,校長會話,唔緊要,入到呢間學校都係精英(我啲家長稱為超頓精英),合格就得啦,我地只不過想試吓學生去到邊.....佢唔會話難是難了些,但也有小朋友拿一百分、九十分的......。

測驗考試,除了評估學生之進度外,有時也想試下學生解决問題的能力。隨意出一些完全超出孩子能力的題目,既不能評估學生之進度,又不能評估學生解决問題的能力,呢啲咩係又懶又蠢嘅教師囉。

到底邊間CHEAP CHEAP私校個校長甘. 佢一定和藹可親. "入得黎都一定係精英"呢句好有鼓勵性. 好過D一尾追成績而唔理學生感受的老師和校長. 我要向呢位校長致敬.

我至憎就係呢句 "入得黎都一定係精英"。小學生,精咩鬼英哎!

不過我真係幾鍾意呢位校長!

天瑜    發表於 13-3-14 16:43
‹ 上一主題|下一主題