用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如何提升子女對通識的興趣?
go

如何提升子女對通識的興趣? [複製鏈接]

通識和看報紙應是两碼事。成個通識有課程中四至中六,斷估主力唔係放在看報纸上。新聞人人會看,但唔係人人識分折、更唔係人人分折得好。要考好通識,我估上堂認真聽書最緊要。

熙媽媽  睇時事評論/社評都OK  發表於 14-8-12 14:44

用中文答卷,當然是為了取更高分數啦!

但問題是,學通識,所為何事?學通識不就是為學好思考和處理問題的能力嗎?學好思考和處理問題的能力關中文英文咩事呢?中文能勝任的,自然用中文學。教師、學生英文能力強的,用英文也無妨。

要ing文好,讀多點英文行了。

千祈不要為了要好ing文,夾硬用英文教通識。

October.  非常之同意。  發表於 14-8-12 11:39
jessimm  其實仲有Eng Lit. 可以選  發表於 14-8-12 11:14

『 學數理,所為何事? 學數理不就是為學好思考和處理數理的能力嗎?學好數理和處理問題的能力關中文英文咩事呢?中文能勝任的,自然用中文學。教師、學生英文能力強的,用英文也無妨。

千祈不要為了要好ing文,夾硬用英文教數理。』

以上有顏色的字,可以代入如醫學,法律,哲學,歷史,藝術,音樂,體育,無限地 loop.

在小學,中學,大學都可以架。

正确,類似嘅就話我係BK都唔知講幾多次,多到我唔想寫出來。

tcmsung  原來所見畧同。   發表於 14-8-12 13:17

不如,講返啲近題目嘅嘢,到底,用英文教定中文教,較能提高學生嘅興趣呢?
‹ 上一主題|下一主題