用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 為TSA拆彈 不必停考 只須停操
go

為TSA拆彈 不必停考 只須停操 [複製鏈接]

推行超過十年的小學三年級「全港性系統評估」(TSA)最近掀起熱烈討論,立法會罕有地舉行聽證會,不少家長與學生必欲除之而後快,部分人士揚言罷課,務求迫使教育局取消這個已遭扭曲原意的TSA。 TSA的原意其實很簡單,那純粹就是一個評估,不計算學生個別的成績,目的是了解全港學生之中、英、數三科水平,用以評        ...(節錄)

今日信報社評,有興趣者可買份信報看看。

annie40  great contribution.  發表於 15-12-8 15:02
   0    0    0    0

可唔可以解釋一下,點解要每個小學生都貼LABEL?
LABEL上會有學校編號,班別,學號。
其實要搵番邊個學生咩成績好容易。

問題係:搵番邊個學生咩成績做咩嘢?

你晤係話咁係操練嘅原因呱?

你連向子女學校反應意見都不敢…

這個在情理之中,人質在手。

是的,向政府施壓,係最易達到目的的手段。但問題是,過咗骨後,長遠有益嗎?還是利用今次事件,讓全港各界來個大討論、大反醒:何以傳統學校在現行教育制度下,教育原意一次又一次扭曲了?不可能次次找人食死猫了事吧!

Doray  Good point!  發表於 15-12-8 16:55
‹ 上一主題|下一主題