用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2007香港中學會考結果
樓主: leschelems
go

2007香港中學會考結果 [複製鏈接]

"NTHYKYLDSS", 咩学校?

常聽人家說現在之會考試卷越來越淺,而學生之程度越來越差。我不相信学生之質素一代不如一代。如果說學生全靠補習,我有以下之迷思:

1. 現在補習風氣之盛,比住昔不知強了多少。如果補習是好的,學生成績應上升,為何會給人越來越差之感覺呢?是不是補習無用?或還是教師越來越無用?

2. 我們為子女拼生拼死入band1校,入英中,要求小班教學,但結果呢?入到英中、名校之子女,却情愿到補習社,和band2, band3學生一起,接受大班母語教學,或看電視,而且覺得very good,攪笑嗎?

原文章由 FUNG12345 於 07-8-18 20:22 發表

2, 優良率高過上年, 有人話高差唔多10%, 上年得43, 今年應該50左右
合格率有5科100%, eng,phy,chem,bio,pa, 總合格率唔知
好不幸今年暫時冇人拔尖, 有好多28,29, 讀書風氣問題
正確數字要speech day先知

Fung,

每年會考放榜,同一學校,学生能知道的數字大概有ニ:1. 有幾多人拔尖,2. 收生最低分數。至於優良率、合格率之類,要學校公布才知。應知的不知,不應知的估估吓作出來,咁嘅態度去考會考,係唔得嘅。

至於 優良率高,却無人拔尖,呢啲係好唔正常的。

想問吓:文理科收生最低分數幾多?
‹ 上一主題|下一主題