用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意?? ...
go

小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意?? [複製鏈接]

原文章由 wunma 於 07-12-12 15:49 發表
如果我個細路, 上課做功課都用心, 有責任感, 愛學習, 愛探索, 肯嘗試, 我諗, 我已經好滿意, 測驗考試幾多分都冇所謂 (亦唔到我們有所謂).

有些人認為, 至少要90分才滿意, 老實說, 是冇意思的. 全班都有90幾分, 你有 ...

我就会睇咗份卷先,如果他應該識嘅識,咁就OK啦!

原文章由 TWMa 於 07-12-12 18:02 發表

最弊通常都係應該識嘅反而錯呢
淨係睇分數真係冇意思, 但唔定標準, 又會有每下愈況的危機

就算錯都可看得出識定唔識。

解決每下愈况之危機,我有心得,就係禳佢衰一次,以後,你就會见到佢好似慢慢進步。

原文章由 wunma 於 07-12-13 15:25 發表
咁似我個囡既? 佢又係小一果時, 我叫佢上課要用心d, 如果唔係會退步架. 點知佢同我講: 咁都要先退步, 然後至可以進步架?

性格决定命運,有啲小朋友無論你點谷,佢都係中游位置,就好似我阿二咁。最近和他選中學,真係麻煩死人啦。不過,平時咩都唔關佢事,讀書讀到好似帮我讀嘅佢,競然主動和我商量,可算意外收獲。
‹ 上一主題|下一主題