用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
樓主: milkmilk1995
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

原帖由 DUMMA 於 09-11-16 19:30 發表
我個咪一樣,中一時我激到嘔血,大家都起唗鋼,一D辦法都冇...
暑假佢去咗外國一個半月,返來我同佢正式簽訂了協議書,釘咗係佢枱頭,我覺得有D用, 比你參考吓,

協議書
母親(
)與兒子(
)雙方一致同意如下相處之道:

一、
母親的 ...

不平等係約。

原帖由 eviepa 於 09-11-18 19:04 發表
Dear all,

專家話不打、少罵、少哦;多欣賞、讚賞、鼓勵就可以教到乖仔乖女。我傻傻地咁信左,仲將少罵、少哦升呢做不罵、不哦。

我個女都係十三歲,到今天人人都話乖,而且一點兒的反叛都察覺不到。

eviepa ...

唉,eviepa的囡囡真幸福,象終日生活在晚春初夏。我的孩子生活在現實的香港,幾乎每日都感受到春厦秋冬。

昨天,阿大阿二都參加学校的運動會,各自經歷了跑道奇遇記,阿大參加千五米,一開始跟在主人群,跑了半圈,見班中的田陘隊同学突放,佢就死跟..."結果呢?" 我問。"唔知何時,個同学仔唔見咗,我唯有拚命跑...","咁你跑第幾?","唔知"。阿大跑第幾都唔知,阿二呢,佢跑100米,佢話,佢跑跑吓跑錯線,聽到同学仔的提酲,才跑回原線,結果呢,跑尾ニ。嘩,佢為咗有人包佢尾,開心到雀仔咁。我本來想話吓佢地,但早前見到Eviepa的文章,話要讚,於是,挖空心思讚了佢地一下。

點知,讚完佢地,佢地又要獎。我結果請佢地吃大葷蟹。

例牌,佢地多謝我,我心想,佢地都要謝謝Eviepa。

原帖由 wunma 於 09-11-20 11:53 發表
她終日都是皺眉的, 問她學校的事情, 樣樣都說o.k, 成績o.k, 同學關係o.k, 適應中一生活o.k, o.k是她的口頭蟬. 但她一向都不喜歡返學, 不關學校事.

不明白她人細細, 為何會只喜歡獨個兒在家, 問又問不出所以, 我們每 ...

小学時係唔係咁呢?

上深圳食自助餐,去白石打高球,去西貢閒逛,去中環食雲吞面,鴨寮街買電腦用品.......

我嗰两個超仲意食嘢,而且食相好好,會說多謝爸媽,阿二有時還表示大個時会掙錢請我哋食好嘢。不過,我哋好少出街食,一有得出街食,佢地就好開心。

原帖由 wunma 於 09-11-20 14:31 發表
都差不多的. 不過現在嚴重了一點, 所以我想, 可能是反叛期到了.

她是超級早熟, 總覺得同年紀的人很幼稚, 又不想我把她看成小孩般對待. 對學校的事情, 我問, 她答, 不問, 就不主動講, 好像學校沒有什麼東西值得去提 ...

我問学校的事情,佢哋会答又係咁,冇咩特別啦。問成績,答普普通通。我要到見家長時,才知成績。我現在可以管的,都是日常作息的小事情,其他的,都管唔到啦。

阿二每晚都会拉小堤琴,我去聽,佢累了,就会停一下,和我說說学校發生嘅嘢,我通常只是哦哦哦答着,如果講太久,我就会叫停佢拉過。总之,談話的氣氛越自然越好。

原帖由 eviepa 於 09-11-20 20:41 發表

Judy,

從前我囡囡讀臻美這樣的愉快學校,當時很多網友認為她的愉快學習,很大程度因為學校的輕鬆課程。但現在回歸傳統,她仍然快樂,仍然輕鬆。

妳阿大阿二的根底不會比我囡囡差,為何不可以放鬆一下讓她們享受人生?

eviep ...

仲有得點放鬆?小学己放手学業。依家,令我發神經嘅係起居飲食,例如,平時,晚上遲睡,早上又太早起。周六日,捉佢地起身跑步打波又叫極唔起身,須知道,球場一分鐘一元,遲15分鐘即唔見了15元,肉痛嘅!

两個性格完全唔同,大忙人嘅阿大忙過許多高級行政人員,Hea hea 吓嘅阿二有時間同阿三争嘢玩。佢地有冇享受到人生,我唔理。我目標單純簡單:

1. 身體要好。
2. 要大得快。
3. 成績要和我期望接近。

第三點我唔太理都做到。第一、ニ點就常冲突。我要阿大做多點運動以備戰會考,阿大却要節食以keep住靚靚身栽參加grad din,點搞?

這本數學暑期作業有答案呀,我不做了,照抄可以

好彩阿二都算酲目,如果佢咁問我,實俾我罵死。

問她是弄不懂還是怎樣,她理直氣壯的說現在教的數要背"程式",因為背不熟,所以成績差。

中二啲數唔使背。最麻煩係第一章的甚麽有效數字,阿大、阿ニ教我幾次,我都唔明。

我做人有幾重標準,阿大啲數次次都90分以上,如果少於此數,我会睇吓點解。阿二次次都70分上下,我都收貨。

因人而異,学業上,定下唔同標準,大家都易過。但行為上,我標準定得幾死吓。

任何人都有缺點, 我們不可能要求一個人完美無暇, 但把某人犯的錯, 無論大錯小錯, 看成某人的缺點, 雖然能減少磨擦, 卻握殺了這個人改進的機會.

換個角度。我也有無數缺點,所以,我的孩子生活在春夏秋冬的自然環境下。

上肛上腺!
‹ 上一主題|下一主題