用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
樓主: 麟媽媽
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

原帖由 麟媽媽 於 10-9-14 18:08 發表
自從亞仔升左上中一,
d 生活好似好Hea 咁,
無咩功課,書又唔知佢教左幾多?!

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
我話OK啦,但4pm 好走喇。
點知5:30pm 都唔見人,
仲熄埋個電話唔聽,嬲得我!
中一已經自把自為,大d 點算?
剛才 ...

麟媽,

放鬆,放鬆,呼氣,吸氣。

我有時都好氣頂。諗吓我,自孩子出世,伴讀、伴玩、6時起床煮早餐,夜晚佢地睡我先息燈。但有時佢地想激你就激你,唔使擇日咁。大個啦,唔打得。唔理佢好嗎?書本話唔得,会令孩子變壞。

唯一可以做嘅,就係放鬆,呼氣,吸氣同埋打自己心口。

原帖由 斯琴高娃 於 10-9-15 10:49 發表
簡直係我的心聲  , 互勉之

斯琴高娃,

罕客,好耐冇見,祝好!

麟媽,

可見,你幾咁受歡迎,多啲係到出現啦。

衰嘢通常都係似老豆架  ...

唔係,衰嘢通常都係老豆教嘅!

例如,阿仔同大少落街玩,又唔帶電話,吃飯時間到了。如果係阿女係窗口喊:爸爸細佬吃飯,大少都會甜絲絲的哦一想,阿仔就会牛牛聲成副佬樣。如果係媽嗎叫吃飯,两個佬就一齊牛牛聲,繼而相視而笑,好像知音咁。

可能依家男人地位大不如前,阿子曳,大少仿佛見到自己的影子,又好象重新得到認同。有時,媽媽氣炸了肺,爸爸却陰陰嘴。你話,啲仔點可以唔曳。

入佢地數係對的!

原帖由 Jackielee 於 10-9-17 09:21 發表
我女中二啦,升中後確實hea了很多。最慘係連課外活動都唔想參加,獨沽一味"choir"。我想佢做下運動,最叻就係叫我唔好迫佢做D佢唔鍾意做既野。唉!我日日都係度練緊忍功。 ...

阿二又係唔積極,我話佢如果佢改為咁咁咁,就very good 啦。阿ニ話返我,話就算跟足指引咁咁咁,我都會揾第二樣嘢話佢嘅啦,仲反問我係唔係。

我俾佢講到口啞啞,唯有呼氣吸氣打心口。
‹ 上一主題|下一主題