用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 無助,有心無力教唔到個仔...
go

無助,有心無力教唔到個仔... [複製鏈接]

每一日都上下bk睇A仔媽咪分享,有樂觀的有苦惱的;有進步的,有退步的...
見到傷心的媽咪,想安慰幾句,但自己卻詞缺,也沒有正面經驗分享,也很傷心.見到進步的A仔,也有一絲鼓勵.
知道阿仔係A都已經年幾...自己哭哭啼啼已經過年幾,阿仔進步不大,2.7歲,未識叫媽媽,未讀書,成日粘住我,連去個廁所都要開住門同佢,最慘係沖涼都要一齊 如果唔係佢就聲嘶力竭
同屋企人關係唔好,同先生關係更加惡劣,感情破裂...
有陣時阿仔一喊,自己情緒崩潰,又發泄係阿仔身上,之後自己又痛哭...搞到自己要去睇精神科...
好想好想訓練阿仔,自己情緒都唔穩定,根本無心機...
見阿仔一日一日大個,毫無進展,心裡焦急,內心痛苦
   0    0    0    0
你要保守你的心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出 .

原帖由 anan3388 於 11-9-9 15:27 發表
歲幾至三歲呢段時間真係好難捱架!教佢又唔明,好似做乜都唔係咁有反應。其實媽媽你無離棄佢,個心咁想幫佢,已經好難得。我聽過有些人掉返大陸當無生過都有之!你個心仔仔知既,不過佢唔識表達者。我眼見幾個case,未夠三歲無聲, ...

anan3388多謝你!
一路來都有好多姐妹幫助我,關心我...好感恩!
可能呢幾日阿仔手足口病搞到食唔到野,成日喊,所以我情緒又開始出現問題...

原帖由 flysss 於 11-9-9 21:54 發表
丞丞BB , 感到您的痛. 可以先找些私人服務嗎? 早點做訓練好好多的.
私人訓練有做,不過少,都係d小組訓練之類的,單對單負擔唔起,
做小組訓練時,見到其他D A仔各方面都俾我仔叻,媽咪又好有耐性好有心機,又俾佢地返私人s位,做好多訓練...
而我無心機教仔之餘,又無能力俾佢做好多訓練,覺得阿仔d黃金時間錯過左,唔知點算~

阿仔2.7歲,但個樣就成個bb咁,d行為都好bb.....

你地個個都好有耐性,好堅持~
‹ 上一主題|下一主題