用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!!
樓主: 奀豬mami~~
go

岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!! [複製鏈接]

原帖由 SandraLo 於 08-10-26 21:48 發表

只要你不要捲入分數、成績的漩渦, 保持和小朋友的親密關係, 他仍然可以健康的成長!

我亦完全認同, 但真真正正要做到這個'化景', 真是不容易. 小朋友分數不好, 自己已經看到. 再收到老師電話, 就算老師是善意也好, 但內心一定很不好受.

我自己小朋友都是今年入讀小一, 亦是自閉傾向. 但好彩是他的智能算是可以, 加上我小朋友間學校是中游學校, 功課默書量不算少亦不算十分多, 而且向來是收開有特別需要小朋友, 所以小兒算是過渡得順利.

既然老師會主動打電話和媽媽傾談的話, 你真的要嘗試和學校認真談談, 有沒有調適可以做. 如果學校沒法做調適之餘, 亦沒法體量的話, 轉去功課默書量教少的學校, 也是不妨. 再給一些時間大家適應, 但現在亦可以打聽一下其他學校.

一同努力啊!

ps 希望你可以忍住不要打豬仔, 我好明白你的苦處. 但打了, 一點幫助也沒有, 只是舒洩了嬲怒情緒, 打完還會後悔心痛(我次次勁鬧完仔都會). 真是氣上心頭時, 你自己行開一下, 叫工人/老公出來看住小朋友先.

原帖由 HeiMarie 於 08-10-26 23:04 發表

hello 靚mamee!

還記得我嗎?
高兴你仔順利過渡!
我也選了中游学校, 亦一早自動投案, 希望亞仔能享受学習生活啦!

HeiMarie

梗記得你, 仲好開心你記得我添

自動投案, 我都一早做了. 和你一樣, 都只是期望阿仔上學能開開心心. 得閒記住再分享近況啊!

mamee

原帖由 HayBMum 於 08-10-29 00:44 發表
Hi mamee,

咁你記唔記得我呀?
好高興知道你阿仔順利過渡! 我仔仔都是今年小一,好彩學校都是傾向愉快學習,功課不多,默書、評估量也算適中,所以仔仔尚適應得不錯。
希望大家的小朋友都能愉快地渡過他們的小學生活。

...

HayBMum

當然記得. 回望過去, 好像過得很快.

其實我一直感受到你真的很努力, 試盡各種方法去幫你仔仔. 現在見到你小朋友順利適應小一生活, 都為你很高興.

還有一樣好記得你, 就是...你時常好夜回覆postings, 今次亦是00:44! 太晚了, 早點休息吧!

mamee

原帖由 HeiMarie 於 08-10-27 10:01 發表

Hi Hi,

My son now same school as Shing Shing ah!

你地互相有個照應, 真好

原帖由 mickeyma 於 08-11-4 13:33 發表
Hi, Mamee, HayBMum,  Shingma,
Nice to see you all here again. There has been long time not chating together as before.
As HayBMum said, when we met each other, our kids were 2 to 3 years old.

My so ...

mickeyma

我都好高興係呢道見番大家.

我仔仔呢幾日是測驗週, 希望順利.
至於社交, 我見(我每日午膳都返學校做義工)仔仔是有固定同學一齊玩, 男同女都有. 不過全部都是'較小朋友'的小朋友, 開開心心一齊走來走去, 行樓梯層層睇下  不過我都好欣慰.

mamee

原帖由 mickeyma 於 08-11-8 17:44 發表
mame,
仔仔考完試沒?成績如何?仔仔學校有四次考試全部計分。星期四考完。可以放松下。

真羡慕你仔仔社交能力這麼好。在學校可以跟小朋友融入。

mickeyma

(我仔仔) "跟小朋友融入" ..算可以.
"社交能力這麼好".. 其實只是一般. 只因為我仔仔是個與世無爭+ 樣樣say yes 的人 = xxx 不如一齊去操場跑 >好, 不如上7樓行下>好, 不如去2樓圖書館>好. 所以人叫佢去佢就一齊去, 都係要人地lead多.

至於考試, 我仔果間是2測2考, 4次都計分. 仲未計埋咩小測, 又話計10% = 佢話點計就點計, 我都唔考究. 今日英文派左, 成績好滿意架喇.

mamee

‹ 上一主題|下一主題