用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區選校
樓主: lithian214
go

東區選校   [複製鏈接]

mama_papa 發表於 17-6-19 18:25
早幾年重激,個副校在簡介會講明學校唔會放資源落成績最差那班學生,認為唔值,只會拔尖和補最底對上那班 ...

是指邊間?民生?

mama_papa 發表於 17-6-19 22:04
回覆 afternoontea372 的帖子

是啊!需然我唔認同,但真心尊重他夠"真",夠膽講出事實,比學生交表前想清 ...

你邊年聽架?我4年前聽,完全無聽過呢啲。
民生又無特別玩精英班,年年差不多班班都有人留班,何來晤理啲差學生?考全級第一果班,都有人留班,能力不同學生撈埋一齊。

小草地 發表於 17-6-19 23:13
那副校有點囂張,話只收五年級和六年級上學期,以前成績無意思,最重要現在什麽成績,又唔駛比咁多奘項職位 ...

你覺得他囂張,我覺得佢夠白,佢講既係事實不過見民生自行,成績佔60%,都明睇到重成績,佢亦從來無sell多課外活動。張表格曬簡單,寫重點就夠;喜歡就喜歡,不喜歡就不喜歡,所以好贊成去聽升中簡介。

saiwanho 發表於 17-6-20 04:39
當年, 我住在該校附近, 雖然這間不是心水, 但心想既然這麼近, 聽聽無壞.

第一年我自己去, 第二年帶兒子去. ...

《我個人不喜歡沒有精英班, 缺少活動, 過分注重讀書的形式, 不是我杯茶.》所以自己聽講座,感覺下最好。
我剛和你相反,去聽左個講到天花龍鳯、多姿多彩的課外活動的學校,好多老師坐上台,但其實真係陪坐,老公聽完覺得佢好似生意佬sell學校。反而百無的民生岩口味,可能我地老思想,民生似咩,係似我地以前讀的中學。學校就是努力教好細路、大家努力讀書的地方、課外活動叫做有就是得。學校能做到(以前是中中),入的學生絶對不是特別標青(1a/1b大多都晤揀)、甚至band2入埋去,但做到出番依家來的公開成績,校長老師地一定是有心辦學。

精英班,我自己反而麻麻,通常精英班,最底層的學生,都被置閒。可能就是因為無實辦精英班,所以出成績全體看算可以,千禧校來説辦得不錯。

至於佔中,會否學校完全禁、家長話晤好,啲青年人就晤去會做不過佔中,完全難評對錯,我都晤識講。

ps 我自己滿意學校啊

patpat234 發表於 17-6-20 08:29
阿仔當年選校,我無睇過民生,不過阿仔睇左幾間英中嘅外圍最鍾意係民生,所以先揀佢。
佢覺得幾間英中 民 ...

環境,我其實無特別想,但有留意車程要幾耐。
我當年除左聽過直資外,其他其實只係中婦同民生選擇。
所謂好學校,我相信普遍人其實都係睇公開試成績。校服換晤換、會晤會有汗味,換轉天后間男校,又晤會咁講;學校好細間、無乜課外活動,換成雲景道果間男女校(ccsc)通常亦晤介意。人人睇的好亦人人晤同,我自己就認為無揀錯吖
希望人人都入到心儀的中學!

王家爸爸 發表於 17-6-20 10:50
如果比較三年整體表現,婦女會仍然好過民生。

因為上年係民生第一年轉英中後的中六畢業。
當然中婦始終有保証,民生起碼要出多3-5年英中畢業生,先可以平均啲睇。

‹ 上一主題|下一主題