用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

原文章由 JODY媽咪 於 07-9-19 23:28 硐表
我呀女就都算ok啦, 我問佢習唔習慣, 佢都只係話d老師惡左d囉, 反而我唔習慣有好多野要幫佢跟進囉, 例如睇通告同學校派番黎既單張, 好鬼死多, 睇到眼都朦。
...

我個女都同我講佢返學返得好開心,但係做呀媽既反而未習慣,每日要同佢睇功課,手冊仲有一大堆通告
依o架好似放功返去就係同呀女讀書做功課,無晒自己d私人時間

原文章由 00adafan 於 07-9-24 18:34 硐表
如果唔比的話咁又唔好,佢會覺得你專制。
你可以一星期一次,或者默書高分就可以,這樣重好。

係呢,你o地小朋友開始默書未呀?我o地頭3次可計分,但來緊既就要計分了

[quote]原文章由 chuyuk 於 07-9-29 10:31 硐表

各位有無興趣聽有關"NLP"加速學習課程呀,我剛收到由景林"成龍全人發展中心"有一免費講座,其中有講如何加速學習法&最佳溫習攻略等等......
我已報了名,想睇下有無其他家長可一起去,如有興趣可上佢O地網址報"http://wholeperson.org.hk 跟手入去免費講座果度便可即時上網報名:)

原文章由 銘銘媽 於 07-9-28 18:23 硐表
多謝你既分享.
睇黎大家都真係要放鬆D.  我都覺得自己緊張咗, 日日癲哂咁.  而家一放假, 就俾佢輕鬆D, 自己又可以放鬆D.

好同意你所講,真係攪到人都癲,我覺得小朋友升小一要適應,但原來家長更要,其實係咪學校都要同家長攪番d適應班,等我o地可以一早了解了學校,容易d去適應!

好似我呀女間小學,好彩係上星期攪了個小一家長會,呢個係迎新會後既另一個會,起碼我現在了解多了功課上係要點同學校合作,另之前因突然多了好多功課同file都唔知點攪,但經講座了解後,現在叫做明多了!

哎,一句講晒,大家努力啦,我可以應付到呀女既功課同默書我已愉笑了,仲有果d讀書報告,都未得閒同佢借書睇,no eye see
‹ 上一主題|下一主題