用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人報左美孚地利亞幼稚園?
樓主: subrina
go

有無人報左美孚地利亞幼稚園? [複製鏈接]

我都有去in, 我應該係第二批.........仔仔今次都算肯答問題, 老師好好知佢答英文多, 就直頭問佢英文, 唔識再補充中文~~~

收到offer的mama你地會考慮讀還是做back up?會讀佢間小學嗎?老師話可直上

原帖由 subrina 於 11-11-8 01:33 發表
主任有問我, 家裏主要用邊個語言,我估佢想知全英適吾 適合個小朋友!你收到信未?

雖然學校地方吾 大, 但 軟件就好好.我仲等緊其他幼園既信.
當初以間只係做後備, 因見學校門面好似好舊, 但去左佢個interview後, 見學 ...

佢話要2個星期先有通知, 我諗果日唔只一場INTERVIEW, 我果場得7-8人咋, 到走果時好似有D小朋友入黎, 可係第二場, 我都係等緊其他OFFER, 忡有D都未IN, 你有沒有他OFFER呀?或等緊邊間呀?

subrian

我都係等緊崇真OFFER, 同又一村未IN...
我問過地利亞, 佢話今年K1有5班, AM3班, PM 2班, 一班10-12人左右, 我估上年未收足人,果日我IN時, 所有小朋友都係黃皮膚的

sumsumyauyau

聴人講過又一村, 每日都會有NET上堂架

點解K3得咁小人??
其實3個鐘好多時間都未必會係課室.....但係如果係我自己仔仔要同K3 SHARE一個課室, 都會有D唔開心, 感覺好似冇自己固定課室咁...

我好心急打左電話去問, 收左我仔仔, 不過開心得滯唔記得左係咪AM

原帖由 subrina 於 11-11-12 00:23 發表
我都登你開心!你報既時 候係AM定 PM?
咁你有無收到信, 定只係打電話去問? 你會吾會交留位費?

我交了留位費啦,係am,不過我仲有啟思附未知結果,又一村下個星期in,但我地讀地幼機會好大

原帖由 subrina 於 11-11-14 00:40 發表
咁可能我地既仔/女會做到同學仔!

又一村我5/11已經in左啦!收左am, 但我都係 想比個仔去 英語既環境學習, 遘真又一村吾難考, 環境一流, 但就教學程度淺, 上吾到小學. 我樓上個家人, 有2個小朋友, 今年插 班, 一個 k1 ...

係呀,可能會做到同學仔呀!, 我果日去交錢時睇到, 我個仔係排第NO38, 我諗第一輪己經收左好多小朋友了, 立下眼見到我仔仔之前幾個都係中文名, 仔仔後面就兩個都係印巴名, 面謔時老師都有問我介唔介意有一係非華語小朋友, 又話佢地小朋友小肌肉比較弱, 所以學校會多D練小肌肉咁話~

其實我小小擔心, 我都打算比仔仔讀私小, 地幼雖然係全英語, 但學術上會比出面私幼淺D, 你地會唔會擔心?

另外你地會比小朋友K2轉全日班嗎?
其實我想仔仔讀全日班先報又一村!
我仲有一個囡囡1歲,11月細女, 我頭痛緊阿妹去邊度讀好, 因為要就仔仔, 我地都唔係住美孚的, 接送方面又要考慮, 我地果區冇校車架

原帖由 subrina 於 11-11-14 13:24 發表
manabcd

遘起程度問題,
上次interview時, 見到地幼放曬 k1 - k3既教材, 書本, 同小朋友做 既功課等...
佢地有用出面既教科書, 亦有出自己既校本教材比小朋友做. 我見程度都吾淺 喎! 佢地既功課都要做採集資料, 好 ...

你咁講我都放心D, 因為我唔熟私小的課程, 以為有學卷都會淺D, 我都有睇過佢地的教材, 但係我身邊冇人讀緊幼稚園, 我以前係名幼稚園打過工, 佢地就真係好深!

你大小朋友讀緊邊間私小呀?

原帖由 subrina 於 11-11-15 00:54 發表
我大仔讀緊, smcesps,係直資小學.之前讀過崇小, 不過轉左校. smc 因學校有埋中學, 所以勁多人報, 我知今年20個學生裏面先會收一 個, 一級只收80人.
今年成1700報名. 我見地幼做緊既功課, 連接到小一先交留位費, 因我 ...

Smc我成日經過見到好多種族人讀,都似志地幼喎,其實smc係咪好多功課同好谷小朋友?
崇真小可以講下嗎?我諗過崇幼收我會直升,不過唔收我*~*

原帖由 Chris852 於 11-11-15 19:09 發表
我想, 我會比小朋友直上Delia (如果Delia收小朋友的話). 我會報多一間直資小學St. Margaret.
DSS, 英華正研究中.
我想報報多一間直資小學St. Margaret是因為有多一科外語. 希望小朋友大個時周圍闖一闖. 另一原因是 ...

我問過地幼老師, 佢話直上OK, 冇話要考,老師話 因為學校會了解自己的學生

原帖由 Chris852 於 11-11-16 10:58 發表
Thank you for your link!
其實考唔考直資小學, 要睇小朋友進展如何. 欲速則不達.
我唔介意小朋友考唔到直資小學, 亦唔介意校內成績不理想.
最重要是小朋友肯看書, 肯學, 肯問, 向自己興趣學習, 有個人/一技之長!  ...

好欣賞你既諗法.......

原帖由 aua 於 11-12-4 23:51 發表
請問地利亞幼稚園的面試形式是如何呢?

好似去PLAYGROUP玩咁架~
一開始係班房等齊人, 有個MISS同小學友講下早晨SAY HELLO咁, 跟住一GROUP人出去聽故事, 故事中有D問題, 要小朋友一齊出去做, 一齊唱下砍仔, 跟住玩遊戲, 中間又係有d問題問小朋友, 跟住小朋友就跟老師去玩玩具, 家長就去睇學校d功課課本, 老師解答家長問題, 最後每個小朋友同家長入班房面談, 問小朋友一d問題~~再同家長講解學校, 就係咁, 我仔仔in得最開心的一間kg, 個故事連我都覺得好吸引..................

小學我知美孚有間青衣有間其他唔知啦
‹ 上一主題|下一主題