用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 崇真教學法
樓主: funnyleung
go

崇真教學法 [複製鏈接]

Re: 崇真教學法

想請問祟真小學的老師是否好嚴呢?  
另想請問有無小一 P.1P 的家長

傻妹:

其實我囡現在都在崇真幼稚園讀, 每天都是我去接送囡囡, 因我囡讀個班與小一 相距很近, 但每星期都聽到那位老師在鬧小朋友, 就今個星期計3日都聽都這位應是班主任的在小朋友吃飯時鬧, 還要係開大個咪鬧,  :evil:  

傻妹:

我都知一間學校內一定有好&差的老師, 我見大多數的小學老師都好好, 只係這位老師比我及其她家長的感覺特別差, 所以上來BK處問問, 其他的老師是否都係咁, 因這位老師鬧小朋友時已用咪,但聽得出佢還要用最大聲去[渴]d 小朋友, 我心想佢的態度好似亞媽鬧仔咁, 洗唔洗咁呀  :evil:  :evil:

傻妹:

咁就真係唔知啦? 所以就係想睇

傻妹:

係呀! 我地就係咁想, 日日係咁鬧, 食左都唔生肉啦

Hi 傻妹,

今日囡囡要跳芭蕾舞所以早d去了學校做義工家長, 幫自己及其她小朋友換衫, 真係好彩就係咁先有成個鐘, 原來今日在禮堂有個小一家長會, 入面有小一至小六的習作比家長睇(如中文,英文,美勞及佢地的專題學習) 睇得出崇真除課本上的學習外, 原來都有好多其餘的專題學習比小朋友, 不會要佢地死讀書, 唔錯..... 而且佢地學的程度(小一計算) 都幾深喎.
佢地好似話到今日5:00, 如有時間不坊去睇睇,   

傻妹:

小學今天不用上學, 好似係小學取成績表呀!  可能怕小學+幼稚園的家長一齊禮堂容納唔到啦!  不過我覺得學校應將這些資料放多一天, 好等幼稚園的家長都能參觀嗎

我想佢地的專題習作如小一或小二, 就一定要家長花時間幫手做, 我睇左好多佢地的專題習作, 如題目:  書包, 好多都係在電腦內找的, 而佢地的程度算唔算深呀?  另一位媽咪就話都算深.  

不過我就好鍾意連小一都有得去日營, 回來就請小朋友寫及畫返佢地對活動內的感受 唔洗只係坐在課室內學嗎

另外, 有關小學老師, 我相信大多數的老師都係好好的, 因為我每級的習作都有睇, 見到老師唔會話睇完, 比個分數就算, 好多習作都會另外有評語的

cowboymama:

我post 出我及其她家長見到的事, 只是想了解多點, 因我地都只是在每天接放學的時間見到 (12:50~1:00Pm), 當然你的小朋友一定比我地清楚.  如有任何意思上的差誤, 還望見諒!
‹ 上一主題|下一主題