用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間幼稚園對升讀培僑書院小學部有幫助呢? ...
go

邊間幼稚園對升讀培僑書院小學部有幫助呢? [複製鏈接]

其實得唔得真係好睇每個人要求, 我自己覺得學校幾好, 囝囝現在小學5年級, 功課一直自己攪點, 上網找資料也是自己做, 測驗卷也不深, 如果同一些名校小學, 考試卷是深過本身課程, 書也是讀高幾年的話真係無得比!

囝囝超級鍾意學校, 不過奶奶就好唔鍾意, 因為話功課好少, 以前DADDY讀書時仲多, 所以學少佐!

咁功課少係咪學少佐呢?又真係每個人睇法不同!

至於行為方面, 大部份同學好好, 有少部份真係頑皮些, 但囝囝說老師會處理), 咁我覺得每間學校也有不同情況學生, 係咪真係只有培僑獨有呢?

原帖由 virgokaren 於 11-4-8 23:45 發表
我幾中意培僑個校舍,乜真係咁唔得?

我覺得愉快學習是可以做到, 老師鼓勵同學看書, 囝囝也是很喜歡看, 閱讀報告不算多, 老師會派書給同學, 部份要做報告,但不是每一本也要, 囝囝也會自發到圖書館借書.

英文方面, 以不同"MODULE"教, GRAMMER教得不多, 所以我覺得知識層面會有很多, 亦都有趣, 但到寫方面則較弱(這是囝囝情況, 有些同學寫得很好, 我是從看E-CLASS他們互相討論看見的)

所以我認為學校創造了愉快學習氣氛, 家長亦要因應每個孩子能力及興趣去協助他們學習!
原帖由 virgokaren 於 11-4-11 00:22 發表

咁我又唔覺得功課多,教得深至係得。

我理想的學校是愉快學習,課程只需要足夠,讓學生愉快學習,最好可以活學活用,提高學生的學習興趣,主動學習。

注重兩文三語,打穩基礎。

少d功課,可以多d時間看書。人家 esf 學生都無乜 ...
‹ 上一主題|下一主題