用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何鋪路入讀男拔, 英華小學?
go

如何鋪路入讀男拔, 英華小學? [複製鏈接]

原帖由 bb78 於 10-4-26 13:45 發表

冇錯, DBS 好注重面試表現, 答題技巧, 創意......校長曾經講過一些事例 , 我都幾認同.....    佢話有學生面試時拉小提琴, 點知個小朋友拉完首歌, 校長覺得佢冇感情, 只係一首歌而巳, 就知個位小朋友係不懂音樂, 只 ...

乜面試時有才藝表演呢個環節咩

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 chingchingb.ma 於 10-4-30 23:40 發表
Luck & interview performance are the most important elements.

亞女有個同學仔冇DBS/YW關係,普通家庭,父及母都在職(有時仲要返下大陸)。個小朋友課外活動唔多,都係要星期六父母放假先至方便湊佢去學(因日頭由老 ...

chingchingb.ma,

我估我同您朋友差唔多.  好幸運仔仔今年 9 月會入讀 dbs 小一, 我哋同 dbs 冇關係, 小康之家, 兩公婆要返工, 唔係專業人士, 屋企有工人姐姐, 仔仔課外活動唔多, 亦冇攞過奬.  我都覺得運氣同面試表現係重要一環.

原帖由 yypapa 於 10-5-3 14:37 發表
nofrills,

請問是否由上年開始 (2010/11 入學) DBS 2nd in old boys 先有分加 ?    之前 1st in 有分加而 2nd 則冇分加  ?

應該係 2010/11 年度以前, old boys 同宗教分會喺 1st in 時已經加上去, 到入咗 2nd in 就所有 300 個小朋友就由 0 開始. 但 2010/11年度入學既, 就 1st in 唔計 old boys 同宗教關係, 入咗 2nd in 就會先加 old boys 同宗教分.  有辣有唔辣

原帖由 nofrills 於 10-5-3 15:56 發表

以我所了解,2009 分數分配大約是
(a) 1st interviews 30%
(b) 2nd interviews 50%
(c) Extra-curricular achievements & academic achievements 10%
(d) Old boy/brother/SKH 10%

(#177)
http://forum.baby-kingdo ...

點會係 old boys 喺 1st round 減去 10% 呢? 冇得加唔代表減咗 wor.  祇不過係所有小朋友喺 1st round 都係由 0 開始, 如果入到 2nd round, 有關聯既就有優勢啦

原帖由 yypapa 於 10-5-3 16:57 發表
小小的更改, 好似係三贏喔............

學校 ---- 就算係關係生, 也是較好表現的一群
關係生 ----  入到 2nd In, 差不多已是直入
非關係生 ----  2nd round 少了關係生, 自然多了位給非關係生。
讚 !!! :good ...

分析得好好呀 比我就講到一舊雲

原帖由 nofrills 於 10-5-3 17:14 發表
我只是不值 DBSPD 現在可能是聯繫分作用最少的一間老牌學校, 卻換來一句 "終於覺今是而昨非"

但點解要用 "不值" 呢個咁負面既評語呢

原帖由 calbee6 於 10-5-3 17:54 發表
Hi ladykin,  

你仔仔面試時係中或英呀?

廣東話  

Aiya, 您哋講 d 嘢實在太深奧, 我祇係一個 c9 仔, 睇完都唔係好明

‹ 上一主題|下一主題