用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各聽日交表啦!!
go

聖芳濟各聽日交表啦!! [複製鏈接]

慘慘, 我明天同個仔上完KUMON就去, 估計2點才到. WOW, 可能4點先走得....

你地會交現金定係支票呀??

仲有, 你地會唔會ATTACH埋生活照入去呀?

我而家響到PRINT 緊野...都真係幾辛苦嫁.

原帖由 venuscc 於 25-9-2010 01:13 AM 發表
特然有啲唔想交嘅想法·····
比老公搞點算啦,好無奈,搞呢啲野搞到“虛脫(精神)”,一年比一年辛苦,林起就怕怕!!!!
各位努力呀! ...

非常順利, D 維持秩序的老師非常友善. 但收表既可能做左成朝, 就木左D ^^

另外, 佢地係絕對絕對唔收任何PROFILE & CERT. 係連CERT 都唔收. 乜都唔收, 只係收5樣野.

1) 出世紙副本 (即場對正本)
2) K2 下學期成績表 (即場對正本)
3) 1張相 (另一張貼左響申請表, 所以TOTAL 2張)
4) 2個回郵信封
5) $60

咁即係唔公平啦.
我今日交表時, 我問佢可以成份PROFILE 交, 佢話唔洗, 唔收, 咁隔離檯又係想交PROFILE, 隔離老師都話唔會收任何CERT.

咁即係點. 洗唔洗打去學校問下係乜一回事, 佢D老師點解會咁.

我覺得, 雖然收唔收PROFILE 都唔係大問題, 但D老師點解可以唔係一視同仁.

好激氣.....

我已經係APPLICATION FORM + 1張相+ 2個回郵信封夾好, 另外一份只係用膠FOLDER夾左既PROFILE, 冇"BUY"添既, 幫我收表既係後生女, 都幾木下, 佢直程話唔收, 叫我將K2 成績表 副本+ 出世紙副本抽出來. 佢係好"掘"的, 我見隔離檯老師都係一樣話"唔收任何CERT" 我就冇再問, 加上, 呢2位老師都係比較"冇表情" 都唔敢再問...

我估係其他"資深"老師有經驗, 所以收PROFILE. 唉, 我真係唔好彩.

我覺得, 而家唔係APPLY 津小, 而家係私小, 交到份PROFILE都幾重要. 佢唔收我份, 我覺得有D唔開心.

我好想知, 有冇其他媽咪/DADDY都同我一樣, 唔收你地份PROFILE?

原帖由 Camom 於 25-9-2010 01:37 PM 發表

點解佢哋無收你份portfolio呀?我嘅情況係:check表嘅老師抽咗阿仔D成績表出嚟,問我其他係唔係當portfolio交,仲叫我交完application fee之後將份portfolio交俾收表嘅老師。之後收表嘅老師仲confirm我係唔係要交埋份portfo ...

我會打去理論下.....

都要講返比佢地知, 佢D老師唔係咁統一.....

不是覺得PORFOLIO 很重要, 我既原則係點解有老師收有老師唔收咁姐.

其實收唔收PORFOLIO都會有INTERVIEW嫁啦, 只係下唔到啖氣囉.

原帖由 luiluimama 於 25-9-2010 05:26 PM 發表
點解大家覺得交portfolio係咁重要? 我上年經驗話我知, 個portfolio係無用既, 最緊要係小朋友表現好, 所以我今年完全無同我個仔整portfolio

輕鬆d啦, 留多點時間訓練小朋友面試好過啦 ...

睇左以上咁多位媽咪DADDY既回覆, 大部份人都係有收PROFOLIO既, 即係我黑仔...^^

我已經打左去SFA 表達左我既不滿, 接電話的老師都表示, 個 PROFOLIO 係會用作參考之用, 佢地係會收的, 佢都好奇怪點解有老師話唔收, 佢叫我補寄返比佢地, 佢問我知唔知係邊位老師, 我話已經唔重要, 我唔會講係邊位老師費事多事, 只係表達返比佢知, 佢既老師做既程序唔係一至.

響 BK 聽唔小啦, 係呀, 個PORFOLIO 係冇咩用, 但好多媽咪講到尾, 咪又係話去到2揀1, 就係睇呢D, 有冇誠意, 有冇提交CERT........唉.

個老師只係收左我個仔的K2下學期成績表, 只係一張咁大把, 張成績表只係有A, B, C 等非具體評分, 有冇媽咪好似我咁只被收了一張? 直程係學校取的學科獎狀佢都話唔收呀!!!!! 都仲未計學野既證書.

逆地而處, 你地既小朋友位位都咁叻, 咁多才多藝, 佢地唔收你地D CERT (不是整本PROFILE) 我估你地都會同我一樣去爭取.

我可以糾正, 不是在意個 PROFOLIO, 我唔係想交"份心血"比人睇我做得幾好,好多相片想人睇. 而係小朋友正正式式既學術成績. 至小比我交返呢D囉.

我唔會嬲的, 可能大家未係TOUCH 到果下同感. 至會有咁既COMMENTS!!

TKS 各位.

原帖由 luiluimama 於 25-9-2010 09:09 PM 發表
明白你係對唔同老師既double standard而氣憤, 但件事都發生左, 希望你唔好太在意, 因為個portfolio真係無咩用, 你而家打去學校咁表達不滿, 萬一學校見你投訴, 喺你個小朋友record度mark低你曾經投訴過咁就得不償失啦 ...

我想問下你, 幫你對資料果位係咪一位短頭髮, 坐最入的一位女老師, 年紀輕的, 冇乜表情, 比較cool~

我會補回呀, 就算被 label 都會補, 因為仲有d 學術成績佢冇收我 e.g. enopi cert, kumon cert, student awards, 都冇收~~~~~

原帖由 貓咪咪 於 25-9-2010 10:03 PM 發表
dlmcdlcl,

我都係同你一樣,今朝去交表的時候,個職員又係唔肯收我的portfilio,我見前後d人都係唔收.我估會唔會係最早的時候原先係唔收任何portfilio,但見後來d人個個都有帶,所以便收呢.
我都未諗會否補交.你呢?會否補交嗎? ...

tks!!!!! 冇事喇我 ^^

原帖由 小天使kiki 於 25-9-2010 10:41 PM 發表
dlmcdlcl
唔好嬲喇,知道今日嘅事一定好影響你心情,不過開開心心去為自己小朋友考學校,唔好因為個唔知頭唔知路嘅老師而影響你對間學校嘅感覺,我完全支持你,比着係我我都一定會講句「有無攪錯」,我都一定會據理力爭,如果個por ...

smartmatt

sfa 上年係考筆試? 如果今年都係考筆試就好了 ^^

係呀, 我都覺得係"double standard"既問題, 一係全部都唔好收, 一係就全部收.

你可以補寄返比佢地嫁. 佢都講到明, 有"其他cert" 係會用作參考之用.

原帖由 smile2003 於 26-9-2010 08:18 PM 發表
They also reject my porfolio submission wor.  How come they have 2 different standard

THAT'S THE POINTS!!!!

原帖由 4in1family 於 26-9-2010 09:33 PM 發表
they also 堅決地 rejected our only 4-pages A4 profile..even the kinder's recommendation letter!!

唔係有無用的問題,double standard 好唔OK.
‹ 上一主題|下一主題