用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好Down,好似跌左落深淵 ...
go

好Down,好似跌左落深淵 ... [複製鏈接]

樓主, 其實仲有好幾間都未出RESULT 亦未開始INTERVIEW, 唔好氣餒喎.

上個GAME, 去到開學都仲有人放位出來, 唔好咁快定輸數.

我都預左個心要併到最後. 大家努力吧.

同你相反, 我大細B加埋都AROUND 14 間. 但係我係忽略了個細......

ADD OIL FOR THEM!!!

原帖由 2LittleMonkey 於 29-10-2010 03:40 PM 發表
I have applied more than 10 DSS/private schools (crazy, right??) for my elder son. Together with my younger son's applications, I have applied more than 20 primary schools or kindergartens.

I think t ...

真係很安慰我心.  TKS FOR SHARING

原帖由 2lovelykids 於 1-11-2010 04:04 PM 發表
我係過路人, 兩年前經歷過一樣嘅失落... 我女兒很痴身, 很多個面試都係喊住考, (因為我唔可以陪佢入課室).., 當然冇一間好學校收啦.  我好唔開心, 做咗咁多嘢, portfolio, 小一面試班, 課外活動等等都做到足, 她卻不 ...

我又係一個5歲, 一個2歲鬆.

細既又係開始INTERVIEW K1....

我收左2封REJECT. 但打後既都冇乜信心了. 沉晒....

大家共勉. ^^

原帖由 2LittleMonkey 於 1-11-2010 04:36 PM 發表
唔好喊啦! 我已經收到第6封reject letters (4封大仔細, 2封細仔) ,應該呢幾晚會收多兩封。

振作!!!! 共勉之!!!

今年APPLY K1 都好難呀, 因為超多人報.

我大仔讀KV, 細女我估100%冇望. 因為我細女唔係特別標青. 幸好我都交左佢本身幼兒園的K1留位費. 唔算係名校, 但係地區內都唔算太差. 都係煩小樣.

原帖由 2boysmami 於 1-11-2010 04:47 PM 發表
點解細佬唔讀番哥哥的幼稚園? 多數收番bor... 所以我細仔跟哥哥幼稚園, 收左la, 咁可以煩少一個ma....

好有同感. 個心彈出一句"又如何".......

到個女, 都會盡下力幫佢報下所謂熱門既幼稚園, 得就得, 唔得都唔可惜.

原帖由 2LittleMonkey 於 1-11-2010 05:17 PM 發表
亞哥讀緊o個間就係"所謂"名幼稚園, 爭崩頭個隻, 知道上年好多弟弟妹妹答o岩晒都唔收, 所以都打定輸數!!!

加上亞哥都落得如此下場, 讀邊間幼稚園都同考小一無 'mud' 太大關係 ....

...

同意, 好多學校收生準則都唔同.

有D學校, 重學術, 好睇重D CERT, 但有D學校就睇重個小朋友既對答啖吐係咪成熟有文有路.

見學校呢家野, 真係冇路捉. 我都好明白, 果種擔心. 我收2封REJECT 信時都跌到谷底. 有懷疑係咪真係唔識得步署, 係咪應該報D 多D 比賽既課外活動, 諗得好負面. 又胃痛.

我都成日提醒自己, 小朋友有冇OFFER 有冇2nd in 係咪只係在於向朋友交代呢? 其他人講一句唔洗負責任既說話幾容易, 但係聽既要用平常心真係好難.

仲有好多機會的, 去到出年又會大執位. good luck
‹ 上一主題|下一主題