用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔聖若瑟(kwun tong)同德雅点選擇好?
go

男仔聖若瑟(kwun tong)同德雅点選擇好? [複製鏈接]

ST. JOE

如果比我揀, 我都係揀ST. JOE
原因: 2間都係要比錢, 咁 ST. JOE 都叫做有中學. 禮賢就中學網係好似深水步??
再者, ST. JOE 的學術應該唔洗擔心, 對於將來考中學有優勢.

IN
原帖由 cheben 於 23-11-2010 10:08 PM 發表
唔好意思, 咁聖若瑟(kwun tong)同禮賢, 又會點選擇?

其實你可以試下打去問下面試當日你仔病左, 如果有人放棄個位, 可否安排返面試比你仔仔....駁下都好.

我知到所有學校公報晒, 一定有唔小位放出來.

原帖由 面包仔 於 23-11-2010 10:06 PM 發表
小兒可謂同聖若瑟無緣,面試當日正正病咗,無去到失咗個机會

ST. JOE 講明是深的, 競爭大唔大真係唔知. 只知如果響ST. JOE 考全班/全級頭幾名的, 都會轉去其他更 "熱門" 既小學囉......
可能谷唔谷真係睇家長要求.
以我身邊朋友為列, 讀乜野小學都要補習嫁喇. 地區小學都好大競爭, 想有好成績就一定要附出....
當然, 禮賢都唔係淺的, 都係傳統小學. 我朋友的女女讀禮賢4年班. 佢都要補習補數!!

原帖由 kkhon 於 24-11-2010 12:49 AM 發表
非常多謝你們的意見,但我是一個在職媽咪冇太多時間教功課預咗請補習,我怕s.jos程度好深阿仔追唔上,s.jos是否競爭好大,有冇人知道?thanks!

其實, 可以讀好D ST. JOE 小一, P.2 再轉插官津, 但有準備要係好TOP 的成績. 所以P.1 很關鍵.

我識人P.3 插到英華, 都係要比錢, 但就平D + 有BAND 1 英中 BACKUP.

你講我?? 我都係好識嫁, 只係響屋企冇乜野做. 成日上BK.....單下嗲.

我仔仔咪有ST. JOE 的OFFER囉. 暫時都係得呢一間.
自行就失敗了. 我揀一呂. 所以都預左唔得.

原帖由 cheben 於 24-11-2010 04:00 PM 發表
你好! 我經常見到你解答家長們的難題, 有很多好的意見, 你的兒子已有OFFER了嗎?

我仔有DBS 2ND IN, 但FAIL YW, 連2ND IN 都冇.
我都唔知個仔衰乜, 答問題我估唔係太大問題,可能唔夠CREATIVE, 所以唔岩YW.....(我估ONLY)

原帖由 kkhon 於 24-11-2010 04:50 PM 發表

我今日去咗st.joe註冊,其實最想入yw不過failed。阿仔見完林校長有sticker仲以爲有機點知...唉!其實yw愛收咩小朋友?係咪細仔同報太多課外活動唔啱校長心意。 ...

我仔係中仔, 我都係全職媽咪.

原帖由 cheben 於 24-11-2010 05:24 PM 發表
我都想知亞仔衰乜, 佢係大仔黎架, 我仲係全職媽媽呀~~~

可能真係衰左太多人比佢揀, 可能D分其實好貼近.

原帖由 kkhon 於 24-11-2010 05:12 PM 發表

你仔仔係咪細仔呀?你是全職媽咪定返工?我真是想知衰咩?

我仔都唔斯文, 有學業獎 (唔多) 有學中英數興趣班, 都有CERT. 都冇份2ND IN (YW), 但DBS 就有2ND IN. 所以我估我仔衰響 "冇帶正規書藉去見林校長" 因為我仔仔好鍾意國旗, 好鍾意地圖, 佢帶左地圖書 + 一本普通英文書, 佢揀左讀地圖書比校長聽, 但可能校長冇問佢野, 佢發揮唔到. 只係讀左幾個國家名ONLY, 可能咁入唔到2ND IN.

當日見最多人帶既係ORT + 比較深既書.

但係, 都收拾心情了, 諗深一層, 英華唔知岩唔岩仔仔讀, 因為佢唔係咁CREATIVE, 冇乜諗頭, 只鍾意文字數字.

原帖由 cheben 於 25-11-2010 01:08 PM 發表

我覺得林校長係喜歡較為活躍同埋好多野講既小朋友, 而我仔仔就比較斯文, 所以......

我仔學校45年來都冇出過呢D信喎.....

英華可能而家鍾意選D 不是太傳統幼稚園既學生....岩佢地理念. 創新有諗頭.

原帖由 黃黃聯婚 於 25-11-2010 05:09 PM 發表
學校有冇俾推薦信俾校長呀?
還有讀邊間kg都可能係英華選人嘅考慮之一!

咪好囉, 留得資料都有機會有得見. GOODLUCK

原帖由 面包仔 於 25-11-2010 05:52 PM 發表
dlmcdlcl,多謝你的意見,我今日打電話去st.joe要求給面試機會,留咗個人資料,現在等緊佢哋回覆。

OXFORD READING TREE~

原帖由 cheben 於 25-11-2010 07:36 PM 發表

ORT 是什麼?
‹ 上一主題|下一主題