用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 2nd Int. 收信啦!
樓主: ChunYinMa
go

DBS 2nd Int. 收信啦! [複製鏈接]

回覆 4# 戀仔狂 的文章

戀仔狂
恭喜曬,呢個係一個好好嘅肯定!

我出左街,但信心唔大!再次恭喜你仔仔

收到信,冇收電話,大埔區!<br />
廿六號見九點幾!

我仔8月尾

原帖由 oldpooh 於 4-11-2010 06:21 PM 發表
恭喜有得2nd Int的家長、小朋友,請問你們的仔仔是幾月出生的?會不會多數都是年頭仔?

雖然只是2ND IN, 但係衰左2間, 灰心左幾日, 而家確係有一點點肯定.

原帖由 戀仔狂 於 4-11-2010 05:48 PM 發表

恭喜哂!!!
太好啦!!!!
你d信心返哂黎啦!!!!!!!!

我老公都不是舊生但係基督教. 不過唔係同一宗教. 我個仔8月尾. 可能記性好, 記得晒個故事所以能夠有2ND IN.但係佢體藝方面很弱, 我都好驚喜收到信.

2ND IN 2選1, 真係要好好祈禱. 因為現今的小朋友個個都好叻.

唔知2ND IN 係主要見父母定係會再考小朋友既學術既呢?

原帖由 fireworks 於 4-11-2010 09:58 PM 發表
剛回家,  收到信了!!!!   家住大坑.

Application # 12XX.

太好了!!  雖然不一定入. 只少 150 out of 300.  還是會被 2選1.  小朋友是半個大仔, 不是舊生又沒宗教. 真的希望能有入讀.   

大家加油! ...

TKS FOR THE INFO. ^^

咁你大伯個仔係咪有"分"加呀? 定係佢全靠自己的實力?

一個小朋友面對5個大人, 真係唔簡單. 希望仔仔到時啖啖定定. ^^

如果可以, 可否問下你大伯個仔, 當年5個大人問佢乜呢? 係咪平日做乜野, 有冇學乜野之類?

唔該晒.

原帖由 fireworks 於 4-11-2010 10:44 PM 發表
hi dlmcdlcl !

我大伯的兒子在 DBSPD, 是 2008年那介.

他告訴我 interview board 有5人, 其中3人是主 (中小學校長+ 1 ??).  主要先問家長問題, 如女的先答, 就會男的有沒有補充. 無的話就先出去.  然後就剩下小朋 ...

好感激. 唔該晒.

雖然冇特別個人之處, 都會盡力而為. ^^

原帖由 fireworks 於 4-11-2010 10:56 PM 發表
hi dlmcdlcl!

真的, 沒有宗教及 old boy分, 不過他及老婆也是 SMO (醫生).

當年考的是"七巧板", 然後自由配出圖形.
圖片理解, 問問題 及 解說.
問小朋友, 為什麼想在這里念書 ?

希望能作為參考.

...
‹ 上一主題|下一主題