用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我們一起向升中結果進行倒數
樓主: dickychui
go

我們一起向升中結果進行倒數 [複製鏈接]

等待等待又等待, 真是左想想右想想
   0    0    0    0

不管時間如何快, 但 7月5日是一個很........ 重要的日子, 學校只讓家長在操場等待, 我已經準備好, 我把 IPHONE4 用 FACETIME 開著, 可以現場立即知道結果 !

我朋友個女上年考入順天, 是第一自願, 8:00 上班房, 所有家長在操場等, 8:30已經有學生落黎, 但佢個女重未落, 是佢個女D同學話比佢呀媽知 " 你個女入左順天 ", 8:45 佢個女先落黎, 因此我唔想受時間的煎熬, 用 IPHONE 4 FACETIME, 現場用眼睛看到了, 一了百了.

明天又要返學, 六月初要考最後一次校內試, 六月尾旬去三日兩夜 CAMP, 倒數 56 天

每天上教育王國, 已經是我的習慣, 希望我個女可以入到 (1) 培道(英文班) (2) 九真中 (3) 梁式芝

原帖由 Hoining 於 11-5-19 23:18 發表
我琴晚發惡夢, 見到無同個仔睇放榜, 無同個仔註冊, 結果9月1日開學個仔吾知要讀d乜野學校, 嚇到我即刻醒左

我都明白當中的壓力及胡思亂想的時候, 所以開了這個題目, 希望大家有一個發洩的空間, 你個仔讀書如何 ? 你選了甚麼中學 ?

重有15天就放榜了, 真係又緊張又興奮. 我相信當日真係心跳加速.

我個女本應06月22日至24日去小六CAMP, 一號颱風去唔成, 真係 ! 希望可以去得成, 等小朋友放榜前好好輕鬆一下, 小六畢業CAMP 一生人一次 !

我個女終於參加了DAY CAMP畢業旅行, 等佢休息完星期日後, 下星期開始做PS1卷. 不管入讀哪一間中學, 必須有好的心理質數, 保持好的讀書習慣, 希望佢明白我的苦衷.

( 1 ) 培道 ( 2 ) 九真 ( 3 ) 梁式芝 ( 4 ) 聖安當

希望頭三個自願

不經不過最後一星期了, 好彩個女最後一次考試 36名 / 199人, 起碼不用擔心叩門資格 ! 已經計劃好一切, 後天安排好要叩門的文件, 下星期一先有成績表, 不管如何, 一定為 PS1 作好一切準備, 因為升中後又是一個新的開始.

明天已經是7.1假期, 好好安排一下放榜的一天, 假期好好同家人ENJOY 一下, 想得太多都痴線呀 !

有人話學校早一日知道放榜結果, 想了又想, 問老師好唔好呢 ? 坦白講自已都想好培道, 九真, 梁式芝都唔得就叩門, 叩門邊幾間也想好, 心裡已有最好安排, 所以我決定不用多此一舉去問學校, 雖然心裡十分緊張, 但我對這三間中學是充滿信心.

希望大家用平常心面對, 因為升中後是小朋友另一個新開始, 只好怪剛巧減班的第一年.
‹ 上一主題|下一主題