用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 基督教崇真中學好唔好 ???
go

基督教崇真中學好唔好 ???   [複製鏈接]

回復 cellon 的帖子

啊,第一輪被取錄的有很多人放棄了嗎 ??? 是不是你們身邊的朋友都已放棄了 ????
在網上 search 過基崇,早年係有些負面的消息,但現時係點樣就無聽過了..........

joey媽媽 發表於 12-2-28 23:19
我有兩位家長朋友收信Waiting list中,唔知又無機會入讀!朋友話個個都係waiting要等,又唔知條隊排幾多, ...

我都係 waiting list 中..........
我都知好多人在 waiting list。咁正如妳所講,都唔知條龍排到去邊,索性專注去自行和大抽獎算了。報直資都係想希望早些有學校收,買個保險.....

joey媽媽 發表於 12-3-6 08:52
如果深崇係waiting list中決定收你子女,你會考慮入讀而放棄大抽獎嗎?

我相信都係博大抽獎。
因為大抽獎和自行尚有很多機會可以去選其他更合適的中學(小兒係 Band 2 生)。
深祟校長的教學理念我也很認同,但地點真係十分之隔攝........
按Khama 的直資排名,深崇係屬 Band 2B, 如果係Band 1生,更加應去博大抽獎。
因為覺得今年可能因為競爭大,很多家長都好早報了直資,這令我覺得大抽獎有更高突圍的機會.....

123mama 發表於 12-3-17 04:28
回復 sakura65 的帖子

me too, my daughter also for waiting list,....  but today, I received 基督教崇 ...

Hi 123mama :

我都有報基崇,亦是在waiting list 當中,情況跟妳一樣,收到offer但大家都仲考慮是否去愽大抽獎………本人對基祟的感覺如下:-

無錯在網上找到的資料都是較為負面的佔多。基祟在2004年先建立,就像所有較新的直資學校一樣,初期的收生準則都係較低的,所以近幾年的會考成績都不會太耀目(雖有一年都出左一個會考狀元)

而於妳所列出的問題,我在網上都有看到。我有一個朋友的兒子都是在基祟讀,仲係2006年入的。佢成績係屬BAND 3的,當年祟真較易入所以選佢。個小朋友讀落都不錯,雖然在班中仍屬中下游,但都讀得開心,因教師都有愛心。聽講當年的校長是比較嚴,要求較高,但都有比機會那些成績不好的同學留班 (其實學校所要求升班的成績都不是太苛刻),我覺得這樣做總好過一成績唔好就叫你離校或者比你照升班但放棄你果種。那些家長當時的言論我覺得係比較偏激,當年聽講有家長打上去電台投訴間學添………….

但一年前此校已換了校長,在Open Day裡鄭校長的教學理念本人是十分之認同,亦覺得此校正在增值中。其實我覺得最重要係間學校是否適合你的小朋友,按Khmama的排名,基崇屬Band 2B,英文中學,至於校風,妳可以抽時間在放學時在學校附近看看學生的行為。我覺得就算係什麼傳統老牌名校都有它的負面新聞,衹不過好多時因名牌效應而被人所忽視而已。

不過仲要考慮一下個 location。離荔枝角MTR站要行大約十分鐘。

hugub  我剛剛收到信23/3註册, 煩惱中....  發表於 12-3-17 15:19

回復 hugub 的帖子

Hugub :

妳也收到取錄信,那妳決定成點 ???  
我尚在考慮當中.........  

hugub 發表於 12-3-19 13:53
剛剛問過阿囝老師, 佢話睇過上年入崇真既學生名次大概全級考到12X, 似乎唔太理想, 我仲煩緊..... 但老公叫 ...

我又係在24/3有另一間自行面試呀.......
但相信都好快要作決定,因為直資在四月會將已註冊左的學生名單送上教育署,那就算自行得左都要當放棄。
考到12X入基祟的可能係後補位。不過老實講,說明是BAND2中學,都唔會expected成績會好突出,況且基祟屬較新的直資中學。要考慮的都係睇下間學校是否適合小朋友讀。

hugub 發表於 12-3-19 16:02
sakura65:

你會唔會註册?

仲考慮緊。我傾向註冊,但阿仔爸爸想搏大抽獎。
真係15,16。

回復 RT 的帖子

十分多謝妳的意見呀 RT。
想問多一句,鄭校長上任後,對學校的policy、成績或對學生的要求有沒有什麼特別的改變 ????
我也贊同妳的想法,Band 1 or Band 2頭的學生可以博大抽獎踫一踫運氣。但其實我都認識一些Band 1的學生入了基祟,主要都是覺得學校適合自己的小朋友和認同校長的教學理念。

masterunion 發表於 12-3-21 15:09
我想8下, 崇真係未小班教學??? 會唔會好谷呢???
之前都係30+人一班的,但新校長上任後,這方面好似揸緊左,而家係大約25人一班,中一有5班。
以前谷唔谷就唔知啦,不過新校長聽落不是很鼓吹“催谷”學生的。

masterunion 發表於 12-3-21 15:27
點解我禁問呢??? 因為丫仔知有一間收左佢之後好似成個人返哂來禁... 我諗緊比唔比佢考多一兩間, 不過佢份人 ...

咁基崇都幾適合妳小朋友嫁。不過而家基崇都好似已經就快滿額,因為阿仔學校仲有些同學在waiting list 內。
其實小朋友知道已有學校收、而間學校又係自己喜歡的,當然有釋懷的感覺,係好正常的。咪等佢放鬆下啦。但如果佢不是特別鍾意已有offer的中學,那就真係要想想了。

hugub  masterunion 大埔區真係有d遠
sakura65 原來仲有人wait緊, 咁我地真係好好彩, 可以過一個放鬆既復活節  發表於 12-3-21 16:52
masterunion  依家果間係衰遠LOR..... 如果唔係就真PREFECT  發表於 12-3-21 15:54

hugub, 註冊左未 ???

hugub  未呀... 仲諗緊 , 星期五deadline... 你呢?  發表於 12-3-21 17:27

回復 sakura65 的帖子

hugub, 我已註冊。唔唸咁多啦。

hugub  咁快手我諗住星期五帶阿囝試下坐地鐵再去視察下先  發表於 12-3-21 17:42

DWU 發表於 12-3-22 10:13
其實辦學理念所有學校都講到天花龍鳳,間間都差不多,硬件設施的確是很重要的,不過負擔重的設施真的要考慮 ...

我都在lunch 和放學時間有去過李國寶中學附近睇過學生的行為和附近的環境。

RT 發表於 12-3-21 18:53
一向我都覺得基崇冇乜谷學生, 我成日都問阿女點解冇乜功課做...而坊間講話讀高1級亦係無跟據, 我有朋友響 ...

其實考慮報基崇之前都有上網search過有關學校的資料,有負面亦有正面。對某一些負面消息我都半信半疑,特別係講學校教高一級這說法......後來向一朋友求証(他的囝囝是2006年入基崇的),確實並無此事。亦多謝RT家長在這方面的澄清。

Truelight 發表於 12-3-22 09:41
我覺得揀學校最緊要是睇辦學理念和校長是否熱誠有幹勁、老師又是否有愛心有抱負、其次是學校的硬件設施。過 ...
Truelight :

我囝囝和妳的小朋友將會是同界同學,大家一起努力啦。唔知暑假的 Bridging course大約幾時開始呢 ??

hugub 發表於 12-3-23 12:13
Hi  預埋我呀... 今日我地註左册啦, 大家有機會做同學

恭喜妳又脫苦海了。我去註冊時見到基崇的學生都好乖,好開心能入到基崇。
開學見啦。

hugub  開學見  發表於 12-3-23 16:17

joey媽媽 發表於 12-3-23 14:25
joey媽媽妳又點呀 ??? 係米等大抽獎 ???

joey媽媽 發表於 12-3-23 14:57
我唔係想等大抽獎只係今次waiting list唔輪到我個女。校長講過會比第一輪優先入讀,我都希望下星 ...

明白了。那我們等妳的好消息啦。

joey媽媽 發表於 12-3-29 13:22
其實深崇面試後,會否都派rejected letter ga如果個個不是正選而得waiting list 咁起不是要等等 ...

我認識一個同學是收到 rejection 的。所以真的不是每個人都在 waiting list。基崇校長說在4月16日前都有機會通知家長的,而最後一批可能是以打電話方式通知,所以不要氣餒。如真的十分想入基崇,可以試下去見校長,看看有沒有最後機會。祝妳好運啦。

joey媽媽 發表於 12-3-30 13:03
其實我認識崇真唔深,但見妳們好專業的評價,同埋已經註冊了,所以我都心郁郁。但無奈我們還waiting中,我 ...

近兩年基督教崇真係難入左,加上今年競爭大.......囝囝同班都有正在等待通知中同學,但佢地的成績都不是太差的 (中規中距),所以不要失望,尚有機會的。
‹ 上一主題|下一主題