用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 基督教崇真中學好唔好 ???
樓主: 981212
go

基督教崇真中學好唔好 ???   [複製鏈接]

joey媽媽 發表於 12-3-30 15:17
Sakura65:
最難過最估唔到,原來就算手上收到waiting letter都可能之後再比reject letter比你。將原本希望 ...

他是第一輪面試果批。

joey媽媽 發表於 12-3-30 16:27
即是有排輪到我們了我們係第二輪果一批校長講明一定要比第一輪優先多謝妳報 ...

joey媽媽也不需灰心,可能囝囝同學的成績低於妳的小朋友呢。不過點都好,參加大抽獎也不失為一件好事,可能結果會有意外驚喜,祝妳好運,不要給小朋友太大壓力呀。怪的衹好怪香港的教育制度。

hugub 發表於 12-4-3 10:35
Joey 媽 :

我昨天放棄左崇真個位, 祝你成功

Hugub :

Oh, what a surprise, you got a better choice ?

joey媽媽 發表於 12-4-3 13:30
其實我都有一個諗法博大抽獎,但只是怕想選的學校未輪到我女。但崇真咁耐都未有消息,我相信都無我地份兒了 ...
hugub + joey媽媽 :

博大抽獎都係一個辦法,可能真的有更好的結果,最少可供選擇的學校多了。Anyway,祝兩位媽媽好運,孩子日後讀得開心,健康快樂成長....。

回復 leehyalbert 的帖子

本人有去學校的開放日,有聽鄭校長的 presenatation,已幫自己小朋友註冊了基祟。我嘗試回答一下妳的問題:-

1. 祟真小學的學生大約佔中一學生的25%

2 + 3. Khmama對基崇的Banding 係2B。想信亦是對的。因為基祟在2004年才開校,跟每一間新開的直資中學一樣,一開始時收生的門檻都是較低的。日後才在課程上、加上老師的配合和努力,去慢慢提升學術水平。我認識一朋友的囝囝,他在2005年入基祟。當時他所讀的小學說明不會收他入自己的中學 (因為成績太差) ,而其他直資都唔收佢,到最後衹有基祟收他,我當時都以為基祟是一間不太好的學校,但近幾年卻不斷升值。到現在幫自己小朋友選校時,我都放棄了大抽獎而決定入基祟。 基祟到2009年才有第一屆的會考成績,而回想當年的收生門檻,Banding 係2B也是合理。但聽講基祟近年都有出過一個會考狀元.....妳可以上網search 下。

其實一間學校好與不好真的很難講,一些傳統名校就為了學校成績而瘋狂地去催谷學生,當然如果學生受得起就無問題發生,但並不是每個小朋友都可以用這方式去教的嘛。我選校最重的是要校風好,然後再觀察該中學是否對小朋友合適,希望幫到妳。

回復 Truelight 的帖子

以我所知,基祟以往中一都衹是有三至四班,但每班的人數都比現時多。因新校長推行小班制教學,每班都衹有大約25人,所以近一兩年才有出現五班中一的情況,但中一的總人數比往年是沒有多到的。所以按現在的情況來看,將來的中二、中三都會有五班的出現。

RT 發表於 12-3-21 18:53
一向我都覺得基崇冇乜谷學生, 我成日都問阿女點解冇乜功課做...而坊間講話讀高1級亦係無跟據, 我有朋友響 ...
Hi RT :

有事請教。基祟每年為中一生準備的 preperation / bridging course應該大約幾時開始的 ??? 謝謝回覆。

RT 發表於 12-4-30 18:38
回復 sakura65 的帖子

我記得應該響7月開始

謝謝妳的回覆。

RT 發表於 12-4-30 18:50
岩岩阿女返黎講,原來琴日青龍頭跌左落黎既女仔係響ttca讀架... RIP
佢係幫手打掃花槽跌左落街...咁 ...
Oh My God...... 那麼乖的孩子,為什麼要這樣
知道她在TTCA讀中一,更加今我痛心。RIP

RT 發表於 12-4-30 18:38
回復 sakura65 的帖子

我記得應該響7月開始
請問大約在7月中或是尾,個課程需要上幾耐呢 ??? Sorry 問妳好多問題.....

leehyalbert 發表於 12-5-2 18:02
我選擇基崇, 其中一個欣賞的point是"十二門徒"計劃, 但不知是否會由一些比較資深的老師帶領呢? 會否都是基 ...

據我所知,校內所有老師都是基督徒來的。

RT 發表於 12-5-2 23:50
唔緊要, 不過因為幾年前既事, 未必記得太清楚, 講錯左希望唔好見怪

以我記得應該係7月尾到, 要2個星期左 ...
清楚了,謝謝妳的回應。

leehyalbert 發表於 12-5-3 12:42
回復 關媽媽 的帖子

我是爸爸, 我兒子也是9月會在基崇讀中一, 其實通識真係無咩野可以讀, 我會在平日落功 ...

你的做法跟我一樣,相信每日多看英文報便可以了。小朋友適應能力強,循序漸進,應可以應付得來呀。他們都緊張了一年多,現讓他們享受一下餘下在自己小學的日子吧。

sakura65 發表於 12-4-30 15:04
Hi RT :

有事請教。基祟每年為中一生準備的 preperation / bridging course應該大約幾時開始的 ??? 謝謝回 ...

各位祟真家長,今年的bridging course將在7月23日至8月3日進行,剛收到信通知。到時唔好走左去旅行呀.....

elizatyy 發表於 12-5-16 19:54
其實選校都要睇校風, 曾經參觀過一間一條龍中小學, 中學生在圖書馆不是溫習而是睡覺。  ...

妳參觀是那一間一條龍中小學 ???

回復 Truelight 的帖子

是呀七月十七日的是編班試來的。
‹ 上一主題|下一主題