用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing?
樓主: irene_the_pooh
go

真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing? [複製鏈接]

我明白樓主意思. 每個小朋友吸收不同, 我大個個睇好多好多書, 寫野算ok, 本身都好creative.  細個個有睇 (y4), 但就少好多, 而且佢係個種好factual的人, 寫野有時太過自由, 完全冇guideline, 要佢憑空想像自己作一個題目, 對佢有難度.  最重要係, 佢本身理解能力冇咁好, 如果要好概括咁講, 我大個個係一個文科人, 細個個係一個理科人, 佢本身就對數字同facts比較有興趣.  佢啱啱跟一個one-on-one的老師寫了一年, 最初大半年都冇物進步, 但到今年二三月開始, 突然唔同左.  佢以前寫野 完全係流水賬,睇完你都悶死, 今年年初見家長, 老師同我講, 佢係 king of later's. 即成篇文章, 全部都係later! 而家寫得多元化d. 補充一下, 老師不是教grammar的, 真的是同佢writing, 做grammar只是順便提下.  

我睇住自己2個, 2人性格好唔同, 對唔同野吸收能力同領晤能力都唔一樣, 所以我明白樓主所言, 有d野唔係人學我學, 自己知自己細路事.  可能有d人睇多d書, 自己寫寫下就得, 但唔係人人得的.  我大個個數學麻麻, 唔用心, 到y5都背唔熟乘數表, 我係2年前開始同佢背.  終於到老師出聲, 叫我係屋企同佢溫下, 因佢乘數唔熟, 就做唔到除數. 佢又唔聽我教, 比exercise佢做又唔做, 大家闘爭左幾個月, 成日吵架, 我最後send 佢出去補數.  才2個月, 佢信心返哂來.  之前佢好憎數的, 而家返屋企會好開心同我分享, 佢係自己小組peform 得好好.  我亦冇要求佢數學超班, 佢都係中中庭庭, 唔係高級數組, 起碼而家返來唔會憎先.  所以大家不知別人家孩子情況性格, 有時亦好難下斷語.

所以不要視補習為洪水猛獸, 每人所需不同.  我亦唔覺得2個好忙, 我個女仍有大量時間睇書, 個個weekend都playdate同 baking.

當然唔洗太細"學"寫, 佢肚裏都未有墨水. 請得老師課外教, 都要識多d字, 文形有多d理解先值得.  

另外想指出, 不用數睇幾多本書, 有時係重複睇一本書先理解的.  我見個大女, 最近呢年鍾意到Laura Ingalls Wilder發狂, 成套書可啃十次八次, 佢本身對所愛的書就係重複睇, 就算睇Geronimo都係可以一本睇十幾次.  重複睇先get 到 details, 內文和語法修詞的comprehension 係咁來的, 興趣亦係咁啟發的.  佢而家已可睇d簡單點的原版classics, 如Tom Sawyer, secret garden, 但佢都有翻睇五六歲時的 picture books.  

有日佢突然同我講 rennet係殺左小牛攞佢地胃的enzyme做cheese, 但有d cheese不用 rennet, 都係佢睇完書, 自己再上網印證.  數量唔重要, 興趣先係首要.  如果事事以數字來數, 就失去左讀 IS 的意義. 我反而對佢讀的書種比較有興趣.  舊年開始, 佢會多d意見, 之前除左圖書館, 其他就係我買一大堆放係屋企, 小說我喜歡挑d 六七十年代甚至更舊的, 意識比較正面, 文筆比較嚴謹.  當然不代表我家冇d 時下作家, 我都有magic treehouse (都係 y1 y2時買的), 但老實講, 文筆差, 故事都係 so so, 我2個都不喜歡.  

每個人唔同, 有d人可能睇多d書, 自己跟學校寫下就寫得好.  但每人性情興趣不一, 有d真係需要誘導的.  男仔相對女仔好多時睇書係睇故事大概, 所以細節會忽略左, 起碼我個仔係咁, 另外有幾個朋友的仔都如是, 同女仔個pattern好唔同.  我個女會重睇好多次, 所以佢get到本書好多細節, 真真的潛而默化, 我個仔每本書睇一次就唔會重睇 (picture books除外, chapter books比較長, 所以少重睇), 所以佢所吸收到的沒有女兒咁豐富.

其實補唔補writing, 我覺得唔係大問題, 家長覺得有需要咪補囉.  我細仔今個學年上學期仲寫緊"我 x 點起身, 跟住刷牙, 跟住食早餐, 跟住 x 點返學, 跟住...."  學校老師由Y3提到佢而家Y4, 唔通佢唔識adjective咩? 梗唔係啦! happy, sad, excited...呢d咁簡單, 點會唔識?  

下學期比左我好大驚喜, 文章突然豐富左, 雖然佢每篇一定會加兩三個好exact的數字, 但已大有進步.  我絕對覺得係我家寫作老師功勞, 當你了解個別孩子性情就明白, 唔係人人睇下書就naturally 做到.  我個仔係個種係街見到間shop寫 since 1953, 佢會默默用心算計係幾多年前的事, 坐旅遊巴去field trip, 會望下個digital clock, 返來同我講車程37分鐘的人, 對佢來講, 成件事的 detail  同sequence係重點, for his purpose, 學寫作除左係豐富句子形態外, 就係教會佢加入情感.
‹ 上一主題|下一主題