用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 學校如果知道係資優,會唔會有多啲機會? ...
go

學校如果知道係資優,會唔會有多啲機會? [複製鏈接]

想問下各位過來人,你地同學校講左小朋友係資優之後,學校會唔會因此俾多啲唔同既機會佢? 例如校隊果啲

又或者你地學校會有啲咩支援或附助?
   4    0    0    0

回覆樓主:

都係既,其實因為而家小三,諗緊好唔好問下老師學校對資優有冇支援或者附助,因為開始要為升中準備,睇下會唔會有咩訓練就諗起下佢   佢本身成績都幾好既

不過聽完你地意見,可能都係順其自然好啲

回覆樓主:

咁可能我仔喺學校冇乜資優既特質表現出黎
咁我都係等佢夠10歲自薦去資優學苑試下

王家爸爸 發表於 18-9-14 18:07
如果小朋友既資優可以表現係成績度,例如語言(中英文)、數學特別出色,每個重要比賽都有獎,當然最好俾老 ...

佢又唔係成日攞獎,我冇同佢參加出面比賽,因佢係work processing同埋文字方面高分,所以喺學校可能比較難表現到,老師應該只會覺得佢比較聰明

sillydad 發表於 18-9-14 20:06
如果在學校無特質表現出來, 但你們平時又見到有, 你們就要和學校溝通, 講比學校知道。其實我覺得有些資優生 ...

其實我都係因為發覺佢記憶力好好,同埋對科學好有興趣,唔係佢年紀認知範圍既都會好記得,咁呢啲係唔會喺學校俾老師見到既,佢同同齡小朋友一樣都係鍾意玩同打機又多口果啲

sillydad 發表於 18-9-22 00:32
先了解一下資優三環論, 看看幫唔幫到你。

唔好意思,咩係資優三環論?

王家爸爸 發表於 18-9-24 09:10
其實香港咁多寫作比賽,參加一、二個比較有代表性既,攞個冠軍,就可能證明小朋友得。試下呢個:https://w ...

請教一下,咁如果數學或者常/通識呢啲,有冇邊啲有代表性啲既比賽呀? 因我仔作文唔係好得,反而呢2樣ok啲

sillydad 發表於 18-9-27 06:12
如果佢作文唔好,就先處理作文最實際。唔處理到高年級就很難搞了。

都有呀,不過佢都仲係小三,學校又唔係教快果啲,所以等佢慢慢黎,而家都係教下佢點諗多方面既野去寫

王家爸爸 發表於 18-9-27 08:34
數學勁既可以試下呢個:
https://www.hkage.org.hk/en/competitions/detail/4287
每年二月搵老師提名參加。 ...

thanks! 但呢個好似係for中學,我再留意下先,唔該晒
‹ 上一主題|下一主題