用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 emphasize on English or 品格
go

emphasize on English or 品格 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 juliso 於 10-2-6 00:49 發表
Both Think (MOS) and 合一堂單家傳紀念幼稚園 accept my baby.  Both schools are good, but seems to be a totally different ones.  Think (MOS) teaches English from N1 and I guess they are more emphasize o ...

其實到你出年小朋友去 in k1 時, 只讀左 n 班2-3個月, 你唔會覺得番果2-3個月學有幾幫到你考以上的學校.  不如, 都係靠自己教佢多d 吧.  

但如果 think (mos) 同 合一堂比, 我會選 think 囉.  課程上比合一堂教多一點, 仲有一樣你要考慮, 萬一心儀呢3間都唔收, 你最後被迫要在而家呢間kinder 一路讀上 k3, 你願唔願.  起碼 think 既英文水準一定比合一堂好. 比個心理準備你, 樂基收k1 生好少好少的, 佢自己有n 班直升, 流失率少.  無論你來自何方, 唔好抱太大希望.

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 10-2-8 10:07 發表

係呀~ 我嗰隻KV/SC都收am班, 但樂基就waiting咋~

我自己覺得, 如果你有宗教背景, 一心想小朋友响宗教環境長大嘅, 都仲有得諗.. 否則, 就揀一間可以讀4年嘅學校好d!

一間唔強調品格嘅學校, 都一樣會教品格嘅.. 另 ...

你呀仔好鬼叻, 間間都中.  我地無出去拚了, 也是打算留守4年.

好似呀仔而家讀緊呢間, 都唔係sell 培養品格, 但真係一樣會教.  你講得對, 有咩比家教來得更重要呢.

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 10-2-9 10:39 發表

咪玩啦~
你個仔仲叻叻啦! 只係你無出嚟同其他人爭啫~

我老公e+已經諗住俾個細嘅讀返哥哥間學校, 但係我個心成日都覺得樂基近d, 無咁辛苦!

你老公都幾有計劃喎, 咁快諗定.  唉, 到你知樂基果架校車來我地呢邊同去學校所須的時間, 你可能會改變主意.  所須既時間分分鐘真係九龍塘都去到.   詳情我再pm話你知, 因為我地傾傾吓又離曬題勒....hahhha...樓主不要見怪.

‹ 上一主題|下一主題