用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為小學鋪路
樓主: yantabo
go

為小學鋪路 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 juliancy 於 10-11-30 16:45 發表
Focus on training in aptitude, communication skills and manners.  Days of piles of certs and thick portfolios are gone.

而家d學校,考的除左學術, 很多都係考小朋友有無用腦, 思考敏唔敏銳, 記性, 專注力, 反應, 自信, 與人溝通力, 等等.  比你有一個好厚的profile, 但做唔到以上的, 又如何.  
本人也無咩打算要為個仔儲d 咩cert, 看來咩cert都係假, interview 表現才是最重要.

醒目開學勳章

原帖由 w_y 於 10-12-1 16:02 發表
兩文三語係重要, 但你有無想過點解一條龍幼稚園多數都係咁輕鬆? 你估佢地有無計過升小一銜接問題呢? 以我觀察, 一條龍/有小學連繫的幼稚園, 好多係基督教/天主教學校, 首要確保學生品德, 次要確保學習興趣, 反而升上 ...

有一點要注意, 學語言最黃金的時間是在小孩6歲前, 6歲後已事倍功半, 唔係話6歲後才train 兩文三語唔得, 但成效一定無6歲前咁優秀.  反而我覺得品德教育與學好兩文三語在幼稚園時應雙管齊下. .. (不喜勿插)
你講得對, 有d 學校估你d 家長都會自己谷, 正正好似而家 D 人, 小朋友幾歲人仔已要請英文, pth 補習老師回家單對單補習.  慘不忍睹.  唔知要補到幾時大 !
‹ 上一主題|下一主題