用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一個爸爸對報考幼稚園的感想
樓主: alfredw88
go

一個爸爸對報考幼稚園的感想 [複製鏈接]

我也是爸爸, 十年前我也跟你這樣想, 可是當年兒子確是在K3時經耀宗畢業, 兒子表現很好, 現在入到理想學校, 正在行他的路...

現在跟你一樣為細囡努力, 講現實, 你兒子也是競爭學位的對手啊...哈哈...但我有點相信上天安排, 平常心, 但一定要嘗試改變 (不試會後悔)...

我亦已向香港現實世界低頭, 由細開始的路徑(當然可以調整), 真是決定小朋友往後日子的關鍵...

有人說: 你有無見高官放子女入主流學校?  

原帖由 alfredw88 於 11-11-10 14:05 發表
近期忙於為兒子報考幼稚園,有感而發,欲在此抒發一下。各位閱後如能給點意見,將十分感謝。

我的兒子今年2歲。由於是細仔(09年9月出生) ,去年為他報幼兒園時,結果不是不收就是收只下午班。後來選了一間普通又稍遠,但肯收上 ...

我好怕人地終日叫「名校」, 都不過是一間較好條件的學校吧...

我會理解當是入選「國家隊」, 真係唔係個個小朋友可以催谷, 當長期被挫敗感打擊, 小朋友心理上會有反效果, 到那時要選擇退出, 你同小朋友也無悔, 唯有調節向較低一個層次再攻...

但是一個「受教」的, 一埋位及埋班(同類小朋友), 那效果就是向前衝,衝,衝, 將來確是可以看高一線

坦白講, 講世界末日來臨時, 讀書叻都未必可以救到人, 救到父母, 救到自己...品格培育最重要, 二線也不是世界末日..哈哈

努力...父母最終只是導航員...

原帖由 gwlam 於 11-11-10 14:31 發表
我也有同感,雖然在現今社會下,很難獨善其身,但小朋友開心快樂成長很重要,「名校」也不一定適合自己小孩呢.

聽老婆話...你會少好多麻煩 (之後可以調整, 放心去馬)

原帖由 4001cc 於 11-11-10 14:57 發表
咸魚青菜各有喜好, 但我怕樓主轉去間唔係名校後, 會畀老婆埋怨一世.

係我, 只要有名校收, 都係聽老婆話好D.

一條比較闊、易行的路, 我認為一定不是入 催谷的學校...

小朋友有志跟其他一起競爭要讀好書的, 才考慮為他安排一條路上不斷有良好支持的高階道路, 家長亦絕對要考慮資源問題...

原帖由 MiniCooperS 於 11-11-11 00:44 發表
我都係其中一個忙於為兒子選校的媽媽﹗
我為個仔報咗接近20間幼稚園,為咗咩呢?
我係想為小朋友舖一條比較闊、易行的路。亦可以話係俾足機會佢,令佢將來無得埋怨﹗

有一件事係好重要的,就係起碼我唔會為咗令佢面試有好的表現 ...

將來可以不做有錢人,但一定要做個好人!

原帖由 ypchana 於 11-11-11 09:52 發表
我做爸爸也做緊一樣的事,希望兒子入左名校,也使妹妹可直入同一名校!

點解揀名校?因為想我兒女去好小學,然後上好中學!

Band 1學校收band 1學生,這是不能否認的;近赤者亦,近墨者黑,道理就是這樣!

我本人就是人板,我中學時期讀ba ...

世上是沒有Band 1學校的...

二線學校, 一樣有出色學生...

原帖由 ypchana 於 11-11-11 17:36 發表

品格培育最重要, 二線也不是世界末日

agree no more.....but my point is :

Band 1學校收band 1學生,這是不能否認的;近赤者亦,近墨者黑,道理就是這樣! ...

我有另一個比喻...

我大仔已經入讀了很好的學校, 亦已經上了中學, 第一年更入了暗盤精英班 (校方說沒有), 第二年差數分跌出了名單外, 被其他上一年很努力努力的同學佔了位置...

他當然不開心....

我以足球聯賽跟他打比喻 (他很喜歡英國事物), 紐卡素上年也失分降格到英冠, 一年努力, 又可以高分重返英超比賽, 人生也如此一樣, 沒有絕對輸掉...

努力中....

原帖由 alfredw88 於 11-12-2 16:50 發表
今早終於完成最後一間的面試,現在只剩下等結果的時候。在此可以再抒發一下了。

首先,謝謝各位的分享和意見。在我而言,這幾個月的心情,比我當年考會考、A level甚至考大學更緊張。閱覽此網頁留言及在面試期間觀察其他家 ...
‹ 上一主題|下一主題