用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區爸爸媽媽討論
樓主: lork
go

觀塘區爸爸媽媽討論   [複製鏈接]

a_mum2009 發表於 12-4-24 13:27
福中唔係直資? 派位?

派位直資

http://www.edb.gov.hk/templates/sch_list_print.asp?district=KT

雪雪: 今晚我地學校先家長會, 又聽下老師點講先.

nganc9 發表於 12-4-24 15:42
唔係講笑, 噚晚發夢都係諗梗點填個30格, 今朝起身頭痛

Take care and add oil.

心美 發表於 12-4-24 16:16
哈!果朝未開家長會麻,個個之前用幾粒鐘去排位,可為嘔心瀝血;點之家長會後,個個都要再填過.... ...

我地今晚seminar.

心美, 6年前我地bk傾過計, 你唔記得我lu.

楠 發表於 12-4-24 16:48
唉... 已經交左表,一齊等7月。祝各位都派到心水學校啦!

Wish all of u and me good luck!!!!!!

Just finished the seminar.  The principal said the selection for top 5 is very critical and important.  To safeguard not to be allocated to the worst school on list, parent should choose a school of which the academic standard is a bit lower than the student's banding at the No. 5 option.  E.g. B1 student should opt a  very good B2 school as the fifth choice.

a_mum2009 發表於 12-4-25 09:56
OIC

到時叩門還有位嗎?

我女話琴晚係藍田走時見到你, 唔知有無認錯?  但我就睇唔到

雪文 發表於 12-4-25 10:05
htts : 我今日攰到無送仔女返學, 而家啱起身, 仲係好眼訓, 因個心都係未定, 睡眠質數好差.  咁樣唔安樂仲要 ...

真係累呀!  瞓唔到係太緊張.  呢種feeling 令parents/kids都唔好受.

平常心, 講係好易,  做真係唔係果回事, 針唔吉到肉唔知痛呀!  我知我頂唔到, 加埋我女成績唔好, 博實輸的.  

你知嘛, 琴晚我女同學個家長問呀sir, 如果成績唔好又派得唔好, 扣門都無用啦?  呀sir答話: 都係呀!  當時全部parents 包埋我都無出聲, 我好明白果種痛和無奈.  

a_mum2009 發表於 12-4-25 10:31
你掛住whats app 比我地ma

我d 貓紙, share 比你地66, 可能無乜用, 希望咪怪我多事啦!

nganc9 發表於 12-4-25 10:11
第五位填景嶺, 老師話唔填頭3志頭係一定入唔到, 叫我改
我諗梗改王華湘(15個位)或陳瑞祺(6個位),  ...

景嶺一定好過王華x, except location.

A-mum and 雪雪: 我地今年無乜人接受DSS offer, 有offer但多數唔要呀!  我係少數.

我地老師有話過最好揀多位schools, 但有parents 會揀少位的school, 因個個驚位少, 唔敢搏, 但就比人執到死雞囉!

講到尾, 都係睇number

雪文 發表於 12-4-25 23:05
西貢區係不可以全選band 1再到band 2.

觀塘區不知是否咁呢 ?

其實你心裡有數.  

peaceandlove 發表於 12-4-26 14:15
這幾年建中一年比一年難入,而今年學位也少了,
同意 心美、chumamma 跟 jimami 睇法,就是叩門成功機會極 ...

yes ah!  我唔搏喇, 搏唔起

雪文    發表於 12-4-26 15:37
peaceandlove  每次見到你的頭象,我都暈得一陣陣~  發表於 12-4-26 15:06

題外話, 想問e家的福小還好嗎?

peaceandlove  每次見到你的頭象,我都暈得一陣陣~  發表於 半小時前
即係點?  Anyway, 你填表就咪望我喇!
‹ 上一主題|下一主題