用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯家長天地

Hello! 大家好

我仔仔都係第一志願派到基顯, 真係好開心呀!!   

係呢想問下校服, 書本幾時會購買ga? 小一d書多唔多...有無邊隻書包會比較適合小朋友用呢?? 因為佢表哥比左個spi 佢, 但揹著時好似好大個咁!! 驚大得滯wor!

另外註冊要帶相片的嗎??

唔好意思呀! 咁多野問!! :

Thank you!

哎呀! 我唔知個書包係咩碼wor?!    知唔知點可以睇到呢? 如果係註冊當日買書&校服... 咁咪要帶定多d$$

咁你地有無買定兩套運動初替換呀? 校服一套ok嗎??   係wor! 咁要唔要交相呀? 如果要就要同呀仔出去影定la~ (咁遲d係咪要再著校服影過ga??)

唔該晒各位!!   

我自行收生時得15分...所以無行. 統一就填一一, 好彩派到咋! 唔係就真係頭痛la~~ :

春卷 - 咁可能我都係同你一樣, 七月十三或十四日回去辦手續la~

如果係學校話我地知去边買校服...咁兩間供應商都會到學校提供服務/自行去呢兩間買?? (我會記得<豐昌順>好d ga la~~

你就真係好lucky呀! 其實我本身都驚統一都派唔到ga! 好彩咋, 但今年好似好多人派到第一志願咁o既!

自行去買校服都好呀! 可以遲d先買個size啱d麻  

春卷 寫道:
[quote]
onon530 寫道:
唔該晒各位!!   

我自行收生時得15分...所以無行. 統一就填一一, 好彩派到咋! 唔係就真係頭痛la~~ :

春卷 - 咁可能我都係同你一樣, 七月十三或十四日回去辦手續la~

如果係學校話我地知去边買校服...咁兩間供應商都會到學校提供服務/自行去呢兩間買?? (我會記得<豐昌順>好d ga la~~

哈哈,激吓你先,我自行收生時15分收

但...點解好似無咩人咁??

Xiao-K 寫道:
春卷個囡囡真係超級幸運兒!!   
其實我地入到油塘基顯都係幸運的一群啊!!   

唉! 你都好d呀! 我個~仔~都好內向ga!!

春卷 寫道:
我問咗學校,話唔會有暑期適應班之類,唔知亞囡唔會唔驚呢 ,佢好內向。

係wor! 想問下返學放學時間係?? lunch 1hr.? 有幾多個小息...有幾耐?? 可以得閒睇下佢呀麻!   

另外課外活動係放學後/星期六?? 唔該晒!!

Hi! hermanpapa

嘩! Herman仔要6點起身...咁早o既!! 咁係幾點返學放學ga?? 另外我都睇過學校網站有關指心算...不過唔記得係邊間lu~ 學成點呀? 因為我都想比呀仔學下, 等佢容易計算ma! 我個朋友個女學緊kwik maths(好似係) , 都學得幾好, 而且都計得幾快. 最於計數都有d幫助咁, 係呢..兩種同唔同ga? 有咩意見呢??

Thank you!

hermanpapa 寫道:
平時上午有兩個20分鐘小息,午膳12:25-13:25。小息與午膳的時間會有些活動,如故事爸媽、英語室、電腦....佢地小朋友自己去參加。
課外活動有些是平日放學後,但主要集中在星期六。
Herman仔逢2及4留在校打羽毛球,星期六則指心算及合唱團。平時放學後在補習社先做功課,等我地倆老婆回來對功課、溫習與做網上習作,都好輕鬆下。晚晚9點上床,一早6點起身。

小學不像幼稚園半日,要在暑假開始改變小朋友的生活習慣。[quote]
onon530 寫道:
係wor! 想問下返學放學時間係?? lunch 1hr.? 有幾多個小息...有幾耐?? 可以得閒睇下佢呀麻!   

另外課外活動係放學後/星期六?? 唔該晒!!
[/quote]

其實現在幼稚園的課外活動, 都係比佢自己揀選的, 但有時佢上上下都會唔想學... 問可以唔返呢樣咁 ... 都驚佢會無咩耐性. 到小學就更多活動選擇, 唔知到時又會唔會係咁呢!

hermanpapa 唔該晒你呀!   

[quote]
7點校巴到,平時4點返到屋企樓下,如果打羽毛球就5點3左右,由印印姐姐(跟了我們5年)一手包辦,其實指心算是比佢玩下,冇話要佢有收獲,因我冇乜數學天分,佢都一樣有這種遺傳,但指心算是對佢有些幫助,但要我比較優劣則幫不上忙,sorry。
學校有很多活動,我會讓他自己去挑選去報名,多元化去嚐試,所以他上課是快樂,學習也是快樂。不要把大人自己想法與理想,強加在小孩身上,要讓他們自由去想去飛,將來才可突破框框。這是我對教育的理念。
[quote]   

我今日中午去左註冊喇! 填左份入學表及出示註冊証就ok! 出世紙都唔需要, 佢話相片方面等遲d再通知時才交(要著校服影的). 及有張通告係13-14/7/07 , 到學校辦理買書, 校服及乘坐校車手續等... 終於都安樂晒喇!  

mamailoveu 你註冊未呀?

mamailoveu 寫道:
請問你們去了註冊未?

咁...扣門真係有D難度wor! 其實我都想孩子能愉快地上學, 但又怕成績跟不上, 因始終有黙書, 測驗及考試...有d擔心會應付不來, 和他溫習又怕無從入手...  希望大家以後可以分享更多的經驗.

另想知道小一有分班試嗎?? (因見隔離topic有人問)

剛看大公報。李校長話今年叩門會用English與普通話考,加上簡單數學,但好似有些難,看來叩門者要有「食力」與誠意才行,叩門人數己有170人。
李校長把以前在田灣始南的成功教學方法,慢慢地融合到油塘基顯中。在一年多前對幼稚園的開放日,我和他淺談一會,他想引入星加坡教育成功之處於基顯中,讓學生有好的語文和數學基礎,並鼓勵閱讀,吸收各種知識,以應付將來升學與社會生活所需。當時我認同他的理念,放棄可入培正機會,把小孩交給神與他教導。
從小孩的眼中,可知我沒有選擇錯誤,學習該是愉快。

希望全港的學生,都可在愉快中學習,不要再做填鴨!

Hello! 各位...

今日多左好多人wor! 好熱鬧呀!
係呢, 想問下各位, 小一有無分班試ga??

mamailoveu ~ 係呀! 到時註冊可能會見到面ga!   

[quote]
mamailoveu 寫道:
hi onon

早呀 ! 我hubby會去辦註冊手續,如果在13-14/7/07 要返校的話, 我們可能會在哪兒見面.

Cheers

[quote]

唔需要考編班試, 咁都好D!!   

Thank you!

[quote]
No, arranged randomly.[quote]

各位有無幫小朋友溫習黙書/測驗/考試的經驗可分享下呢??   

Hi! Xiao-K

相中就係好好彩抽到第一志願...而又快將入讀小一的安安la~~   點解張相咁細個?? 因為係幾年前bb時影的...之前好難先post到張相上去, 家陣已經唔識post張新la~ 所以...就係咁law! 安安係大仔, 仲有個細女讀k1, 所以哥哥派到基顯, 真係very~~~ happy ga! 放心晒! (暫時)

咁開心...不如~~     

Xiao-K 寫道:
onon530,

大頭相係你要讀小一的囝囝嗎? or第二名小朋友?(八卦下...)

hermanpapa...

我的英文程度好.... 睇中文就絕對無問題la~~  

1)我不會打中文,要用手寫板。
2)我公司部電腦不能用中文。   
3)平時我好少係公司。        [quote]
Xiao-K 寫道:
Hermanpapa,

最近公司打唔到中文嗎?要外勤?晚上先見你post中文喎!
我地係工人姐姐送飯,因為食得少,而且姐姐冇野做...
[/quote]   

但你要知道...你的夠用=我的.. 究竟點解呢??
唔係無用ga! 其實足夠教小朋友就ok! 所以我就驚跟唔掂佢d功課/溫習law!    

仲有呀! 以後有咩問題唔明, 你一定要幫wor!~ 靠晒你la~~   

雖然我係美國公司做,我的英文都好C....不過夠用就得啦!以前替台灣人打了十幾年工,乜鬼英文都冇用,煲冬瓜就叻。

我諗真係好難跟足d功課...所以都有諗係咪要揾補習班ga!   係呢學校每日最後一堂, 是否讓學生做功課又有老師睇住ga??

我還以為會完成所有功課tim~ :cry:   好啦! 我都要 la~下次再傾啦! bye!!

Thanks!

[quote]
最後一堂係導修,有老師和高年級生睇住,但做不到太多功課,佢地學校實在有好多節目和活動,都唔明D學生可以有咁多時間玩咁多
‹ 上一主題|下一主題