用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一會睇背景嗎?
go

考小一會睇背景嗎? [複製鏈接]

okangelmama 發表於 13-2-14 20:13
咁應該仲有野要考慮,如a同學醒豬豬,又有啲懶惰咁,但b同學則勤奮有禮,有啲小聰明,咁學校係咪重係睇背景 ...

問題係 : b同學啱啱想發揮果' 啲啲小聰明' 時,已經times up......唔好唔記得,面試時間其實好短,而且多數group interview。而諷刺嘅係,a同學果''啲啲懶惰 ',又未必會在面試時被擦覺喎.....

公唔公平?
我信小朋友個個都叻,但面試向來都講天時地利人和。

背景人人唔同,人比人比死人;此地不留人,自有留人處。

除非你家境相當清貧,兩公婆又小學未畢業,住劏房靠綜援,又唔知點解唔覺意生咗四件( 双胞胎 ),有官津唔讀卻偏要考名牌私校,但個心又覺得高攀唔起,驚被人睇低一線.....咁,就真係無嘢好講!否則自己正正常常,盡了全力,又何必想得太多。

你希望得到私、直學校〝一視同仁〞的同時,似乎係自己先嫌棄〝有教無類〞的官津學校。
你揀人時人揀你也。

家校家校......始終家庭和學校是要合作無間。要明白學校想知家庭背景,了解父母會有多少能力去backup子女,乃屬正常。如果真係只揀貴族家長嘅學校,入到去都未必適合自己,咁,又何需介懷?

Jane1983    發表於 13-2-14 23:36
‹ 上一主題|下一主題