用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

無論公開與否對最終結果有無形嚮,原則上在面試未完之前係唔應該公開。

其實主動問人尋日考乜而希望自己個仔今日得嘅人,佢平時都應該係咁,以後教仔都可能係咁。你話公平起見唔答,佢話唓! 學校都未必出一樣題目啦,但佢又要問喎! 仲反話你自私唔分享。相反人地問返佢時又真係未必同你分享囉。

有無影響?無就假啦!多多少少都有d。
但影響好大咩?又唔會囉!
不過原則上,又真係唔應該公開喎。
但最終既然有人公開咯,好多家長亦唔會清高到唔睇囉。睇咗亦無理由唔向個仔教路啫!其實,某程度上,說穿了大家都係想咁啫。

回復 evasoeeyy 的帖子

唔係卦,睇心理醫生?咁做佢個仔都幾難捱!不過的確記得前幾年有個阿媽拋個囡落商場,再跟手跳埋落去!原因係派唔返自己小學,同老公爭執後失控(or something like that),結果自己死咗阿囡救番。
所以千其要EQ高,人生流流長,你都唔想阿囝以後係咁。
希望呢種悲劇唔好再發生。

樓主,呢個topic太大。

雖然我也認為原則上在未in完就問試題係唔公平,但絕對講原則的人真係好少囉。

例如,在大陸坐公車,d巴士永遠都唔對準個站頭停,如果你乖乖排隊,係永世都上唔到車!所以,當公車駛埋嚟時,群眾已開始對準目標,打尖推撞。即使你初時好守規矩,第一架車唔上,第二架車唔上,到第十架時可能你都要爭。

公平嗎?唔公平。

原則上錯嗎?唔守規矩當然錯。

但守規矩你能上車嗎?不能,除非識功夫,平時練開鐵沙掌,有信心能一個打十個。

那麼你話是不排隊的乘客錯嗎?佢地答 : 「唓!守規矩點上車!我要揾食!遲到被炒邊個可憐?而家打尖啫,又唔係打劫,犯法呀?人人都咁架啦,你講咁多道理做乜!」

那麼是巴士錯嗎?司機答 : 「停得準仲死!而家停遠少少等d人跑吓有助舒援。」

錯?邊個錯?

大家各出奇謀,三幾千人爭上果幾架細巴士,可能都只因為佢係〝冷氣巴〞!條路咁長,希望阿囝坐得無咁辛苦。就算冷氣巴收得貴,都值得。

其實,如果有多幾部〝冷氣巴〞,大家咪happy囉。

香港教育整體都嶇型,如果有高官上嚟EK,實陰陰嘴笑,因為佢個囝係坐緊私家車,有專人接送。

以上例子雖然未能百份百套用在interview問題,但學粵語殘片講句 : 「都係社會嘅錯。」

但我個人依然偏向in完後才公開試題。咁樣對d唔想公開的家長會公平d。

BBTao    發表於 12-8-30 11:49

回復 lutang 的帖子

Hmmm… 你話〝..有人問有人又肯答,呢個係冇問題既問題.....

我對呢句有保留。

都未必係你情我願就無問題架。如果只關乎兩個人都仲話,但同時牽涉其他人利益,人哋的確有權反對,是否過份緊張就大家標準有別,即使講同聽嘅人覺得問題不大。

MAYANGUSPO  明白您既意思>>>重點:影響第3者。閉在案發現場即呢樹, 係冇咁既違規, 所以就成立唔到雙方都有犯錯, e.g.係街食煙都極度影響第3者, 但我地又吹佢唔賬   發表於 12-8-30 13:03

回覆: MAYANGUSPO

哈哈!你的食煙比如都幾好,無犯法又真係吹佢唔賬。
令我諗起有次帶阿囡去商場廁所,在大排長龍下有位強國人竟然二話不說抱起佢囡在洗手盤小便!全世界O嘴,阿嬸轉個頭一見狀鬧到柝天,但已經痾緊!我即刻同阿囡話千其唔好咁呀!真係情願賴都唔好咁!
唔知算唔算犯法呢?
我諗唔算,因為立法嘅人從未想過有人會在洗手盤上痾尿囉!
所以,真係吹佢唔賬

‹ 上一主題|下一主題