用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 ...
go

日出康城學之園2011/2012 PN準家長入來傾下 [複製鏈接]

原帖由 榛子果仁 於 11-4-6 10:09 發表
thanks Lydi, 都係跟你提議呢度開個區繼續講

即刻黎支持支持榛子果仁先!!

小女係am班, 多多指教!

原帖由 hoyuma 於 11-4-6 12:16 發表
我都有諗過叫姐姐接送, 但如果搭地鐡, 班次好疏呢~ miss左一班車會等好耐... 同埋夏天由地鐡站行去學校, 溶都似~

睇黎各位家長都諗緊咩方式等小朋友返放學喎...

係喎, 我都未諗到夏天行去地鐵站係幾咁熱...hoyuma一提起, 我都覺得又熱又遠呀!!

原帖由 hoho_ruby 於 11-4-6 13:45 發表

之前問過了, 要出示唔知係 君傲/將廣/將中 既住戶証先可以上車

係?! 估唔到有SHUTTLE去個頭呀, 剛剛打左去君薈坊問, 佢地係有SHUTTLE去領都/首都既, 以下係商場所提供的簡單資料:

往領都
MON-FRI
10:15-16:55 (4分鐘/)
*需住戶證/ 在君薈坊消費, 並在服務台登記可換取乘車證(先到先得)

大家參考參考啦!

原帖由 榛子果仁 於 11-4-7 09:21 發表
我諗住找一天去觀察下小朋友放學的情況, 同實地睇下會唔會真係聞到味呀, 我估有都係夏天特別熱的日子先會 (呀~!我交form都要平日佢地放學時交, 可以一舉兩得睇到) ...

其實有關氣味既問題, 我認為係季節同天氣情況都有影響的.

因為我星期六都會帶阿B去上kindermusik班, 但真係一次臭味都冇聞過, 或者係未到悶熱既夏天啦, 所以暫時根據我個人既經驗又真係唔覺有咩味呀.

原帖由 chichibb 於 11-4-7 23:28 發表

開學初期老師都差不多每日打電話講吓小朋友既情況, 到後期如果小朋友冇咩問題都唔會打黎, 但家長如果有問題都可以打比老師. 我幾鐘意佢地d親子活動, 之前就有旅行同埋運動日, 而家進行緊故事媽媽, 遲d仲可以觀課:g ...

嘩, 聽落唔錯喎... 親子活動我鍾意呀, 有d期待添!!

大家呢期分享緊上廁所同戒片訓練...好似為返學做好哂準備喎!

呢方面我真係較落後啦, 因為日常主打靠姐姐湊阿囡, 好多時為左方便兼且佢都冇恆心訓練阿囡去potty, 所以阿囡到依家仲係要著片既baby...  不過見大家都咁努力, 而且天氣又開始暖番d, 差不多係時候又再試去廁所訓練啦. 希望係返學前有進步啦!

原帖由 濼晴 於 11-4-8 21:30 發表
想 問 下 各 位 佢 地 pn 班 收 唔 收 細 b , i like LH so much but my bb born @ mid of sept

以我所知, 8月中之後出世既小朋友佢地今round pn interview冇得in住喎...

不過, 之後佢地會唔會再有下一round細b interview我又唔清楚... 你係咪已入申請表?! 有冇打去問下lh呀?

原帖由 cchloee 於 11-5-4 02:13 發表
另想請問有冇人知將中係咪有穿梭巴士呢??THANKS!
...

有關去領都既shuttle bus, 我係#15都寫左D資料俾大家參考, 另外我尋日都搭過架車去君薈坊, update既詳情如下:

往領都 (KFC對出上/下車)
MON-FRI
10:15-12:55; 14:15-16:35  (20分鐘/)
*首都/領都/君傲灣住戶證可直接登車/ 在君薈坊消費, 並在服務台登記可換取乘車證2張(先到先得)

大家參考參考啦!

原帖由 榛子果仁 於 11-5-4 15:56 發表
yes~ ok~!

我校車站, 仲未定到我媽媽度上車定我度, 如果老細唔俾我返十放七, 囡囡就要我媽媽度上車...(仲未知有無得咁坐法)

真頭痕... 無六月都未知究道可唔可以咁做! ...

榛子果仁, 校車服務張回條有寫, 即使你呢一刻未確定係咪一返學就搭校車, 但只要你打算搭就要填番張回條係514號前交番俾學校, 因為校車公司到時會因應家長既回覆去編定來年既校車路線喎, 所以要填呀!

另外我都有問過上車同落車地點唔同既問題, 學校既STAFF答我只要係校車服務表上有站既地方都可以架!! 不過, 價錢呢刻就未有啦, 要等家長會先知.

其實個D回條只要你能即場決定的話, 你可以全部即刻交番架! (包括: 訂校服FORM, 校車服務FORM, 出席79日家長會回條, 仲有張冇記錯係知悉所有安排既回條) , 校服錢可以俾現金, 我就係咁啦! 不過, 我就係未決定到校車個PART所以之後要郵寄番張FORM同支票番學校. 你穩陣起見, 帶定本支票簿去, 有咩到時開票咪得囉! 咁你就可以安心一轉搞掂!

原帖由 gegemok 於 11-5-4 16:17 發表
我會星期六去註冊,想問下成個過程last幾耐?一小時內能夠完成嗎?

如果唔多人, 好快搞掂, 15分鐘都OK.

不過, 星期六可能會比較多人...

原帖由 JCMickey 於 11-5-4 18:09 發表
如果你地平日返學時間交form,就可以睇到小學生返學,嘟學生證,然後齊齊唱歌。
我見到覺得好好笑呀,亦諗緊好快到我個女係咁囉!哈哈!

我係放學時間去, 見到嘟書包個幕...同埋學校姨姨帶小朋友上校車, D小朋友真係好可愛呀! 好期待阿囡返學呀...

原帖由 snow228 於 11-5-13 16:39 發表
請問來緊六, 七月(8月正式番學前) 大家有咩節目安排俾小朋友呢?  我想停左d playgroup 去, 唱唱跳跳1個鐘要2佰幾蚊真係好貴, 但又唔想佢係屋企對住姐姐甘悶 ...

係呀係呀

我都想係開學前安排活動/節目俾阿囡等佢預備下返學, 因為佢依家除左星期六上PG外就日子就冇堂上啦, 怕佢一黎就返半日學會唔習慣...

大家有冇好提議?!

原帖由 neko1234 於 11-5-13 16:51 發表
訂校服當日我無留意到鞋..
想問係咪校服+黑鞋, 運動服+白鞋
有無規定黑鞋一定要皮鞋架?

註冊當日有問過學校職員, 佢當時係答黑皮鞋同白色運動鞋(可有D其他色但主色必須係白色), 但係咪一定黑皮鞋就唔知, 安心起見, 不如打去問清楚啦...

原帖由 榛子果仁 於 11-5-13 12:35 發表
sweetorange~! 我都通知翠茵放返international class whole day出嚟呀~!

你提醒左我要通知番其他學校將阿囡唔讀個位放番出黎俾其他人呀...

原帖由 JCMickey 於 11-5-13 22:33 發表
我都會俾佢返到7月底,而家返一,三,係姐姐帶佢去,見佢返到屋企都好開心,成日唱歌跳舞。可惜無位,如果唔係我好想佢日日返,好過留響屋企要睇cartoon. ...

我個係因為姐姐忙做家務就播卡通等佢睇, 等阿囡唔洗纏住姐姐咋. 所以我唔係幾想佢每日睇太多卡通... 但我又唔係屋企都唔知姐姐有冇聽我話限制睇卡通既時間...

原帖由 JCMickey 於 11-5-13 22:42 發表
Lydi, 你試下去坑口間kids playhxxse, 問下,星期一至五有playgroup,睇下有無位!一堂包括有唱遊,遊戲,故事,手工,茶點,玩玩具車等。我覺得同返幼兒班相似,可以俾阿女熟習下返學既模式! ...

jcmickey,

請問呢間pg係咩授課語言呀? 有冇廣東話呀? 我好想搵廣東話的pg呀!!

同埋時間係咪上下午都有班呢?

原帖由 neko1234 於 11-5-14 13:11 發表

呢間kids playhXXse.. 我等左好耐都未等到星期六..所以未上過XD

所以最終你揀左帶阿囝去荃灣上呀?! 不過好遠呀...

原帖由 JCMickey 於 11-5-15 17:33 發表
Lydi,
呢間pg 主要用英文授課,有上下午班,不過好似都有中文授課既音樂班!

唔該哂, 等我有機會去問下...

原帖由 neko1234 於 11-5-15 23:35 發表

係呀..wait左等佢電話..點知原來佢打一次唔無人聽..只係留言比我...就唔再打....我都唔聽留言既...搞到再wait到而家都無消息..

咁得意?! 又或者係要家長打去追問WAITING既情況掛...

原帖由 榛子果仁 於 11-5-16 15:52 發表
我有去kids playhxxse架, 我鍾意呀, 亞囡由17個月上到依家. 我就係上星六. 但返學之園就唔會再上啦~! 佢地一到假期會有班架, 都好好玩架, 聽其他家長講.

都仲未知7月9號點... 但好期待快啲到呀~! 我日日對住學之園 ...

原來阿囡都有上呢間, 似乎都幾受歡迎喎...

LH個月曆我阿囡都好鐘意睇, 有D相係小朋友舉起V字手勢, 阿囡就學人地擺V字手勢, 但佢仲未識就剩係手指指, 要我同佢收起其他3隻先做到個動作...好搞笑!
‹ 上一主題|下一主題