用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我依家就好似企喺十字路口咁,唔知點決擇好 ...
go

我依家就好似企喺十字路口咁,唔知點決擇好 [複製鏈接]

如果而家即時離校去讀私人S位, 原校可否保留K1學位呢?
或者可以嚐試:
5-8月讀私人S位
觀察小朋友進展(言語, 智能, 情緒等), 如進度良好,
9月讀保良局+每星期最少2-3次個別訓練,
如擔心讀回原校k1+每星期最少2-3次個別訓練, 再等排位服務.
相反進度較慢, 繼續私人s位比較理想.  

既然小朋友已經開口, 應該盡快給予言語訓練.  當然重要既係要負出大量金錢(訓練+留位費).

小朋友既進步真係好睇(1)佢本身智能及(2)訓練(導師+家居).

原帖由 嘻嘻 於 11-5-9 13:18 發表
放棄民生唔緊要,但我依家除咗等政府服務安排外應該比佢讀:

A:密集式私人訓練(學費好重皮)

B:半日保良局金卿 + 1星期兩堂每堂50min私人訓練

C:全日制原校 + 1星期兩堂每堂50min私人訓練 ...

小朋友上年讀過覺得幾好, 不過無讀過其他私人s位所以不作比較.   覺得幾好係因為見小朋友有進步所以有此意見.    其實真係好睇個小朋友跟導師是否夾得來, 又要睇小朋友本身能力, 所以讀後進步與否唔一定係關此機構事.   你有無call佢地約去睇上堂情況, 參觀完你可以試下靜靜地問下現讀家長意見再作決定.

既然如果無其他選擇又想快d開始上密集, 可以試讀下先, 總好過浪費時間.

原帖由 嘻嘻 於 11-5-12 00:58 發表
請問樂天好唔好呀?有無意見可比我呀??

回覆 4# szeszes 的文章

抵讚不只是仔仔, 仲有背後的媽媽!  
加油!
‹ 上一主題|下一主題