用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 有新加坡交流生到學校交流二天
go

有新加坡交流生到學校交流二天 [複製鏈接]

如題,係6年級,一同上課二天,有部份係非華矞可能唔識中文同講廣東話。
有多d交流活動係好嘅。

k808964  係呀!小兒見到啲新加坡學生都好開心  發表於 12-7-4 12:13
   0    0    0    0

佢重留左Fb 同 E-MAIL,好似重送左份禮物留念。好有心。

考試就係在已有知識上做文章,同功課唔一樣好正常。
要自己再教就唔係好好,小朋友都唔知家長教d啱定老師教d先啱,咁佢上堂唔專心,一心諗不如番屋企等家長教,就唔係小朋友有問題。唔好太介意最初表現同成績就無問題,同學做錯左或者唔識做,唔好教佢做到滿分先交番俾老;老師都要見到至知點幫佢調節番,有機會你朋友同老師溝通多d啦,Titanlow係校友,多多少少都知沙呂嘅方向同步調,如果在沙田區。唔揀沙呂,機會上,入其他學校又會差得幾多呢?

才不過小一。老師難當,學生的家長是老師更難....適應是生存本能吧。到處楊梅一樣花吧﹗祝一切順心。

k808964  好喜歡這句〝到處楊梅一樣花〞  發表於 12-7-4 12:23
‹ 上一主題|下一主題