用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC VS 沙田呂明才
go

SPC VS 沙田呂明才   [複製鏈接]

E中諗唔諗?

LMC入中大醫科多咩,唔太覺得喎!

仍然好受歡迎,係嘅。

sukitelfold 發表於 18-11-16 18:02
沒有其他,只是答返網友,如果大家成績差不多,中大醫學院現任院長陳家亮也認識沙呂咁解啫,2011、2012⋯  ...

咪誤會,我女之前都係LMC 嘅。有假期都會約啲舊同學見面。
鄭校長未退休前,如火車站地鐵沿線附近我不假思索,就會推LMC then SPC 。

早年,去中大係首選啦,包括我自己嘅諗法,不過近年去兩大醫學院有幾多,我真係唔太清楚喎。

鄭校長自己對學生對教育工作嘅熱誠,真係聽君一夕話勝讀十年書。中大作育英才,知道有幾位知名退休校長都係中大畢業生。
五育嘅連校長,好似都係LMC 畢業生。

近年火車站沿線,我覺得E中都係要留意下。

隔離帖提起先留意到Island School 搬左入沙田同大圍喎。
我幾8卦架

LMC 一向自行極少選擇2呂小。

增記,就情願揀沙崇/醫鐘。

如果自行SPC 收,就去啦。

留意下2間呂小近十年出去跨區嘅學生同家長取態,就會有啲眉目,頭二十幾乎都往區外闖。

Cliokohonda 發表於 18-11-18 00:00
可否分享一下?

fatman69 發表於 18-11-18 01:23
雖然我係沙崇粉❤,點解有曾記不選選沙崇?
個人經歴,唔好印象,同成績無關係。

joyee410 發表於 18-11-23 07:44
借問你仔女當初升中成績大約怎樣?自行入?
自行沙崇呂中,派沙崇扣呂中。
成績幾好。

以前,呂中講嘅係情意教育。

注重師生同學及學校家庭之間嘅關係。

希望一直都係。

joyee410 發表於 18-11-23 08:54
級幾多自行沙崇?今年我自行也打算沙崇,想預算機會
你大約什麼位置,沙田區嗎?多年前的成績大概沒多大參考價值了。
現時,沙崇比在新翠村時受歡迎多了。

有聯繫位嘅小學自行用係呂明才,機會並不高,因為一線學生大多向外發展,學校傾向收跨區入沙田嘅學生。
故以前b1家長家長多數會考慮放乙一以足夠保險,當然亦有鐵粉如小女,但亦只能在扣門階段爭取到一個學位。

現時有其他新形勢發展,已經不太清楚。

sukitelfold 發表於 18-11-16 18:47
冇誤會,放心。。。

所知的隨便講講。
印象中,自DSE開始,有個小趨勢係有學生在中三四之間伸請出國升學,而且不乏成績中上嘅一群。故此用會考AL 師兄姐嘅例子去參考,未必係適合嘅投射。

IloveJJ 發表於 18-11-23 10:04
其實而家間間都係咁,始終而家社會經濟好咗,家長知識又高咗,大家都有好多渠道去升學。
...
係吖,同意,而呢度講開女中嘛,係咪。
家長聯繫又密左,對以前唔放心嘅考慮,因為清晰左,就始終多左揾到解決方法嘅可能性,有人出國打天下,流動嘅空間同機會自然廣闊左,流唔流好睇用力的位置。

題外話,只顧爭拗,咪原地死撐?流得去邊。

IloveJJ 發表於 18-11-23 10:01
唔係我唔諗呀!係佢諗唔諗我仔喳!  
我申請咗啦!但我都唔知我仔有無份in呀!要睇下佢今次成績得 ...
大老實講,到底你有咩目標學校?四處拱,又話唔係仔目標,咁似自己消閒多過同個仔發功喎。我估你仔好超班,你先咁淡定

artroboy 發表於 18-11-23 10:25
彼得入直資 一直機率少,佢哋主攻官津。 鬼佬時期中西區 b1c入係無難度,但換咗校長已經跟返大隊睇教署排 ...
個人睇法就男仔想入,未必要識玩特技,起碼運動要有一技之長,陽光啲Man 番少少,入男校機會多返少少,物以類聚吖嘛,中唔中少少先?
‹ 上一主題|下一主題