用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 ...
樓主: mikepanda
go

今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 [複製鏈接]

父母讀下相關嘅課程係好嘅,除知識層面外,識多啲家長,係好好嘅支援伙伴,無論情緒上同資源分享都係好事

十歲以下都適宜開始多接觸大自然,認識運動的好處

我想分享一下,在六歲前,評估之前,係父母原來嘅培育方向成就左一個gifted child, 如果因評估而改變方向,或過份專注知識層面,後果未必盡如人意。

kat0318    發表於 16-7-21 13:38
chantecaille    發表於 15-6-22 09:36

mikepanda 發表於 15-6-21 14:37
他份人好固執,話甘就甘,都幾難改變佢諗法。好容易發脾氣,真好多口水先搞得掂。有時罵到佢喊問佢有無錯好 ...
在這問題上,係可以發展小朋友嘅同理心,專重小朋友嘅觀點,小啲用大人嘅強勢去判對錯,多一啲表達父母及大人的感受,難處,忍耐一下,情緒掌握要時間磨煉。尷尬場面,是普遍新手父母嘅第一度關卡,但亦是成年人為子女犧牲的第一步,無對錯,只係夫婦組織家庭共同成長的一種經歷;管控好怒氣,喝淡水,放鬆,調節呼吸,靜十秒,想一下喜歡的事,再處理,或者會有新嘅體會。
‹ 上一主題|下一主題