用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

chingyu 發表於 19-5-9 14:29
有普通話和廣東話.中文科有兩個老師。
我知道謝謝補充,中三後係粵教中。

有無改?

chingyu 發表於 19-5-9 14:40
我都唔係好清楚..
普通話丶廣東話丶英文口語評估都係佢自己搞掂..
無咩所謂答唔答錯嘅,教育係應該令人更通情達理,要不就只係知識貫輸啫。

Arabellahk 發表於 19-5-9 14:49
最近幾年SPCC(應該包括附小)平均每年收到的校友及社會知名人士捐款估計在7千萬左右,由於最低工資,通脹 ...
會否比較出由此看出,學費有幾多用在學生身上。有學校係一直保持7倍儲備,重去一次過加近20%學費好值得去支持呢?

Arabellahk 發表於 19-5-9 15:06
學校若有充足儲備,若想加學費,一定會找其他理由向教育局申請加學費,學校總會找到合理的理由得到教育局 ...
實事求事,係有學校有7個月儲備,三年前已經加到9萬幾,你去搵個理由畀我?
平心而論,每間學校有自己歷史 包袱,唔理解嘅,自己做下資料搜集啦。

我有興趣知道其他直資津校嘅捐款情況喎?
有無人有假設嘅資料?
定係選擇性去推論一個假設?
幾間知名嘅男校有無數?

加薪會吸引到更多年輕人投入教師專業嗎?

有個問題我從來無諗過,直資學校讀IB 課程嘅學生,有無受政府津貼資助嘅哩?

Yanamami 發表於 19-5-9 19:37
我無錢捐……-蚊都未捐过,唔知会唔会被打入黑名单?
你重有時間,我只係百週年參與活動買過門票,步行 籌款有 贊助一百幾十咁囉,叫佢大個揾到食就記得飲水思源啦,我信佢會嘅。

poonseelai 發表於 19-5-9 20:30
why not?
咁都公平,只係我無留意,想問下,等人spoon fed 下我,真係幾爽,唔該晒。

poonseelai 發表於 19-5-9 21:00
今天有報導一女仔,哈佛畢業,在DGS教過英文,之後網上收費教英文,半年收入60萬,好過教書
...
都算係投身教育,係有各種發展機會,起碼有實際教學得到嘅經驗係有價值。

poonseelai 發表於 19-5-9 21:37
我講收入,是回應加薪吸引人入行,她覺得學校教學考試主導,希望接觸真心想學好英文的人
...
明白

ucw 發表於 19-5-9 22:33
回覆 retriever 的帖子

直資制度好處之一係學校可以有較高彈性嘅薪酬架構,較靈活嘅人事安排。
價值嘅體現係家長自己去衡量,每個家庭都未盡相同,欣賞閣下無偏頗嘅睇法。事實絕大部分嘅家長都有自己考慮過才入學,未來係咩結果,投入嘅金錢屬已出之物,小朋友六嘅光陰係一去不返嘅。
相比下那些名氣,人脈真係不值一哂。

ucw 發表於 19-5-9 23:13
回覆 ABC-DAD 的帖子

SPCC 同其他直資學校都想降低師生比例,只係SPCC選擇請更多老師開更多set
衡量師資係一個好點,我在那6年都留意小兒嘅變化,到目前為止,不單從成績上去衡量,在個人獨立成長方面,漸漸體會到--假使春風能化雨,自當潤物細無聲。對師資教學質素似乎用家無太大異議。

對於學校嘅管理,在我粗淺嘅印象中,由一個古蹟進而到現今設施軟硬件頗 周全嘅教學大樓組合,包括新大樓工程含接過渡,都極為順利,亦無需要另覓校址。
至於工程費用似乎沒有宣稱由學費中籌措,亦無以此作為加學費理由。自2010年入學到畢業,好似係中5或中6加過一次學費。
相信當中校友會同家長會出左唔少力,去支持學校嘅辦學理念同方針。
OCOS

retriever 發表於 19-5-10 11:19
"想留住勁人,自然要諗多d辦法。純粹估,多些主任/總監的職位,是為了讓教職員多些升職機會,也屬於挽留人 ...
請教下,閣下對學校組織架構嘅理解同監管,係來自企業管理定係想當然去猜測嘅呢?

聖保羅男女講升中面試 出科學難題看會否放棄

共1幅  上一頁下一頁
【明報專訊】位於中區半山的直資名校聖保羅男女中學,昨舉行兩場中一收生簡介會,吸引約1700人出席。校方透露,以往中一收生面試曾問學生為何把點着了的蠟燭,放在杯身被𠝹出扇葉的紙杯杯口下方,會令紙杯旋轉。校方表示,面試是希望了解學生的學習態度,遇到難題時會否輕易放棄。

好想知新自行派位之後,各直資會否 門堪羅雀。
難保更多國內外精英學生把握機會,人棄我取,最終成為私校,亦未必無何能。
希望有能力獲得減免同資助嘅學生好好考慮一下。

Arabellahk 發表於 19-5-10 15:15
如果教育局未限制直資校註冊日期,直資校只要在自行前要求學生註冊,應不受任何影響。
...
家長有腦嘅,咁短時間會等。學校都有腦,唔會做咁無知嘅決定去製造公關災難。

先攞到自行再考慮直資,對直資學校行政工作係可能起到精簡作用。

Arabellahk 發表於 19-5-10 23:30
SPCC,女拔每年正常招的學生註冊最後日期後還有很多中學未面試完,將來即使教育局提前公佈自行,自行結果日 ...
如果教育局未限制直資校註冊日期,直資校只要在自行前要求學生註冊,應不受任何影響。#閣下原文並非指向2所學校,而是「直資校」

我理解新自行公報方法下,b1A學生同家長從直資抽飛嘅權利不容輕看,由其男校嘅角力場更加顯著,當然,大概如你所述,鐵粉數字應該有一定基礎,個中變化,都頗為耐人尋味。

poonseelai 發表於 19-5-9 18:09
"SPCC 慈善基金收捐款以千萬計(16年度9300萬;17年度2800萬),然捐款頒發於16/17財政年度均為500-700萬。於 ...
有興趣可以點選慈善信託基金年報。有一定可觀性。
‹ 上一主題|下一主題