用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
樓主: 花花公仔
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

當運動成為兒女社交生活其中一部分,父母的苦心就算有回報啦

講番游水,每個去比賽嘅人,都知自水游咩時間,對手大概咩時間,亦好清楚企上枱正常得三個位,同意?
咁刻苦練習為咩?為有得落場囉!開心知道自己有進步囉!感覺到自己有努力過囉!唔比賽亦無問題,不過能儕身同勁人同場較量嗰種感覺同興奮,要試過先體會到,非為輸贏,係…為自己喜歡做嘅事燃燒整個人,未試過?真係好難解釋[努力鍛煉自己,感覺自己存在]

peggy    發表於 15-7-22 21:26
Yanamami  未講輸左DQ左点学会調節心理~~  發表於 15-7-22 08:26
妹妹頭    發表於 15-7-22 08:22

年齡跟體質因人而異,不過小學生操水同休息要調節下,足夠休息配合才有理想效果,過早過大嘅訓練強度都容易有後遺症。

“Yanamami  未講輸左DQ左点学会調節心理~~”

留番你補充下囉

去比賽發揮唔到自己應有水平,會扁咀,會黑臉…會有情緒,好自然,平靜落嚟,下次又會去過,嚴重嘅…揾專家囉,咁啱屋企人係,恭喜

有啲太過目標為本嘅操練,係專業運動員要面對嘅,對小朋友,風險唯有家長自行取捨。
‹ 上一主題|下一主題