用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC Outstanding Students(OS Scheme)
樓主: jiang_rabbit
go

SPCC Outstanding Students(OS Scheme) [複製鏈接]

不過點先算名小呢?

回覆 mcl203 的帖子

佢認為係咪係囉。

擇自校網
[size=34.0882px][秉承百年傳統,聖保羅男女中學一直以培育良才為己任,致力為不同社群及背景的學生提供優質教育。取錄按學生的資質及學習潛能而定,從不取決於其家庭背景。 聖保羅一直堅守「惟才是教」的收生政策,並提供不設名額上限的學費減免計劃,照顧不同背景學生的需要,確保具潛質的學生不會因經濟因素而影響就學。除學費減免外,聖保羅承諾為清貧學生提供全方位的支援及適切完善的財政資助,確保他們的校園生活及學習機會同樣多姿多彩。]

GreenMarshal 發表於 16-9-28 17:07
我唔跟前輩拗了,可能我仔唔清楚啦,同自己班同學/迎新營,只係一小撮人,仔不太sociable. 見笑了 ...

別介意,多交流係好事,我並非要否定令公子第一身嘅觀察,只係覺得如果只有名小才能入讀,會好可惜,亦無意否定名小生嘅質素。

GreenMarshal  多多指教  發表於 16-9-28 18:48

最後決定權都在家長、同學手上。年年如是,升中步處係影響長遠又傷神嘅事

https://youtu.be/4PACFmxlHm8
一首歌

回覆 IloveJJ 的帖子

我地畢左業啦,邊科強弱?睇下DSE公佈嘅料咪一清二楚?

比女校多好多男生,比男校又多好多女生,好失衡,滿唔滿意呢個答案

又或者比男校少好多男生,比女校少好多女生,咁又多個選擇?

To be, or not to be that is the question!

記語家長,樂觀啲,唔好自尋煩惱,庸人自擾就無問題。要留心 名校家長壓力症候群…我作嘅咋

好喇,去潛下水先,放自己假,減下壓先

大家加油,面試做自己就夠,瞭解自己小學生活,知自己做過咩,未來想做咩,好好休息,去任(何)一間(中學)都可以有自己天地,升中,只係成長其中一個境(景)點啫
‹ 上一主題|下一主題