用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE中文低過3可酌情讀大學
樓主: MC1128
go

DSE中文低過3可酌情讀大學 [複製鏈接]

其實第一介dse 時小兒中文2我都有同佢講去大學叩門, 但小兒說"你都痴線, 講明要中文3, 冇可能收2, 我學校同學3個5** 中文2都係報high dip 咋"

ANChan59 發表於 14-4-25 13:49
不是一般人叩門就可以,沒有仙人指路,邊知定呀!
為公平起見, 應該在 jupas 加一個叩門程序, 比中文2的學生叩門

其實有咁多大學酌情處理中文科, 應該考慮把中文最低要求改為2, 咁學生唔洗去叩門, 大學又唔洗運用酌情權, 彈性會大好多

Artie 發表於 14-4-25 15:31
看 link 的內文,有一個學生,冇去過叩門都有學位,咁係唔係怪 d 呢?
會唔會電腦或者人手出錯? 中文2當3

"但最多人關注,是作文被認定離題即死,實情如何?"

或者我可以用我所知的實例解答你這個問題, 小兒讀band 1 中間英中, 學校mock 中文拿c, 大概等於dse 4左右, 但dse  只考到2, 其中一個主因是作文只考到 1(另一個主因是閱讀做漏一頁), 小兒考試之後巳知離題, 小兒有查卷, 最後作文也是 1, 為了應付重讀再考中文, 佢買回自己的考卷, 我也有看過他的文章, 基本上沒大問題, 拿1的原因便是離題

同校另一個中文成績一向優異的同學學校mock 拿A, 其中作文卷也是A, 大約等於dse 5*/5**左右, 最後dse 只考到4, 主因也是作文離題, 拿了一個U, 以這位同學一向的表現, 寫作文筆是很優秀的, 拿了U和文筆無關, 主要也是因為離題,

小兒和他這位同學是作同一題目, 據統計這條題目是最多人離題的, 結果小兒和他的同學一個拿1, 一個拿U

MC1128 發表於 14-4-27 20:42
其實,文言文真是導致達不到3的重點?
文言文相对現代文淺(小兒意見)................................

MC1128 發表於 14-4-28 18:10
我對DSE/NSS的關注是阿女升中後,只有一年時間,很淺薄。錯過了很多前期的討論,希望有經驗的家長指正。

我 ...
"我沒有懷疑考評局人員的工作心態,質疑他們高高在上,擺弄大權,其實並無證據,亦解釋不到為何這樣做。"

這點我是同意的, 我反而覺得由於以前會考中文比大陸高考淺好多, 出卷員刻意加深dse 中文程度, 等張卷好睇 d, 其實大陸高考作文題目都唔淺, 網上也見過大陸考生說閱讀卷深到離普, 情況和dse 類似, 但大陸高考中文雖然深, 但巳經考左好多年, 深得來有跡可尋, 可以有系統咁操練, 問題dse 只考了兩次, 題目次次新鮮, 無從捉摸, 要等多幾年, 等老師和學生找出一個有系統的操練方法, 情況才會改善

MC1128  多謝你,等我又留意吓內地高考。但內地網上訊息驚人,不知孰真孰假  發表於 14-4-29 15:15

MC1128 發表於 14-5-4 15:45
多謝你的資料。

怎樣的偏差才算離題?寬容度是否合理?那要看marking scheme如何定。
請教學校資深中文老師也可以, 好多資深老師都會主動去做評卷員, 不是為錢, 主要想知點評分

chun媽 發表於 14-5-4 17:03
會考及DSE的作文題,程度上有明顯的差異,以前會考作文題就簡單得多,如記一次患病的經過,我的鄰居等,現 ...
完全同意你的見解, 但頭幾介學生便做了白老鼠

dse 中文2巳經算合格, 只是大學要求3
‹ 上一主題|下一主題